Programul „Tranziție Justă”. La Galați, finanțări de 387 milioane euro pentru „decarbonizarea” producției
Patronatul IMM-urilor din Galați în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Galați și specialiști din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și Comisiei Europene/ DG Regio au prezentat antreprenorilor din Galați oportunitățile de finanțare prin Programului Operațional pentru Tranziție Justă al Comisiei Europene.
În cadrul acestuia au fost elaborate Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă aferente celor șase județe selectate – Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova – acestea fiind cele mai expuse în procesul de trecere la o economie „decarbonizată”, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Altfel spus, în județele selectate, care au fost dependente din punct de vedere al dezvoltării economice de activitatea unor capacități de producție poluante, vor fi finanțate noi activități economice, care să contribuie la „decarbonizarea” producției din aceste județe.
Pentru cele șase județe este alocată o finanțare de 2,5 miliarde euro
Oportunitățile de finanțare au fost prezentate de secretarii de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean și Andreea Anamaria Naggar, de Florentina Tăutu, desk officer DG REGIO – Comisia Europeană și bineînțeles de organizatorii evenimentului, președintele Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon și preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
În total, pentru cele 6 județe, este alocată o finanțare de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene. Programul își propune susținerea dezvoltării sustenabile a antreprenoriatului, în scopul creării în cele șase județe a unor noi locuri de muncă durabile și cu un nivel atractiv de salarizare.
Prin implementarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional pentru Tranziție Justă în cele șase județe, România trebuie să își îndeplinească angajamentul de tranziție la neutralitatea climatică prin investiții care îmbunătățesc calitatea vieții și combat sărăcia energetică.
IMM-urile din Galați pot obține finanțări de până la 200.000 de euro
La Galați, alocația financiară totală va fi de 387 milioane de euro, din care 329 milioane euro reprezintă contribuţia din partea Fondului pentru Tranziţie Justă şi 58 milioane de euro contribuţia naţională.
Din bugetul total de 387 milioane de euro, o sumă de 281 de milioane de euro este destinată finanțării proiectelor propuse de IMM-urile din județul Galați vor beneficia de finanțări de până la 200.000 de euro, cofinanțarea fiind de 70%.
Pentru buna gestionare a programului, la nivel judeţean se va înfiinţa până în luna martie 2023 „Grupul judeţean pentru coordonarea tranziţiei la neutralitatea climatică”.
Se estimează că în luna mai 2023 se vor deschide apelurile de proiecte ce urmează a fi depuse prin intermediul aplicaţiei MySMIS care va fi lansată într-un nou format, iar închiderea apelurilor de proiecte este stabilită pentru luna septembrie 2023.
Se preconizează că urmare a absorbţiei acestor fonduri să se înfiinţeze 490 de firme, să fie create 1.941 de locuri de muncă şi să fie sprijinite alte 937 de întreprinderi.
De asemenea, până la 4.098 de şomeri ar putea beneficia de sprijin şi 2.800 de gospodării vor putea să dobândească statutul de prosumator.
Și primăriile din județul Galați vor putea accesa fonduri pentru investiţii în energie verde şi mobilitate nepoluantă.
O alocare de 106,8 milioane euro va fi pusă la dispoziția a trei companii importante din oraș, Combinaul Siderurgic „Liberty”, Compania Navală Fluvială „Navrom” SA şi Şantierul Naval „Damen”.