EXCLUSIV. Scandal uriaș la MAI: ministrul Marcel VELA acuzat că desființează ilegal Centrul Cultural și distruge peste 80.000 de volume de carte
Într-o scrisoare plină de revoltă și indignare, adresată premierului Ludovic Orban, o serie de scriitori și oameni de cultură care au lucrat foarte mulți ani în domeniul cultural, mass-media sau relații publice în MAI, îl acuză pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, că vrea cu orice preț să desființeze Centrul Cultural al MAI din București.
Culmea este că, în clădirea Centrului Cultural din zona zero a Capitalei, unde funcționează și Biblioteca „Nicolae Labiş” a MAI, cu circa 80.000 de volume, ministrul Marcel Vela vrea să fie mutate structuri care nu au nicio legătură cu acest domeniu, cum ar fi Crima Organizată sau Direcția Generală de Logistică a ministerului.
„Lucrătorii Centrului Cultural, alungați ca pe vremea trupelor sovietice de ocupaţie”
„Domnule Prim-Ministru, suntem un grup de oameni de cultură care, vreme de mulți ani, au lucrat în domeniul cultural, mass-media sau Relații Publice în Ministerul Afacerilor Interne. Toți am avut funcții de conducere și am avut/avem o largă recunoaștere publică a activităţii noastre. Avem premii ale organziaţiilor profesionale ale scriitorilor, presei scrise sau audio-vizuale. Am aflat CU STUPOARE că până vineri, 6 decembrie 2019, efectivul Centrului Cultural al M.A.I. trebuie să elibereze clădirea-simbol din strada Mihai Vodă nr. 17, pentru că acest spațiu al culturalităţii M.A.I. să fie ocupat de structuri care nu au nicio legătură cu acest domeniu: Crima Organizată și/sau Direcția Generală de Logistică a ministerului”, se menționează în scrisoarea către premierul Ludovic Orban. Semnatarii îi cer premierului să oprească distrugerea acestui spațiu cultural al Ministerului de Interne, înființat special, în 1962, pentru activități de acest tip.
„Domnule Prim-Ministru, STOPAȚI, cât mai este vreme, această CRIMĂ împotriva Culturii din ministerul condus de un membru al Cabinetului Orban! Această clădire, de numele căreia se leagă zeci de mii de activităţi culturale de anvergură, prin care au trecut toți lucrătorii care au crezut că M.A.I. are nevoie și de respirația atât de nobilă a culturii (inclusiv cea organizaţională) a fost ridicată pentru a servi acest domeniu. Asta a fost dintotdeauna și așa trebuie să rămână: un spațiu al valorilor și tradițiilor culturale. În aceste zile, lucrătorii Centrului Cultural își caută disperați locuri pentru a se muta din casa lor, alungați ca pe vremea trupelor sovietice de ocupație. Exact pe 6 decembrie, de Moș Nicolae, când ar trebuie să primim cadouri!”.
Reforma culturală la MAI: Saci în loc de cărți!
Totodată, în scrisoarea către premierul Orban se menţionează un aspect de a dreptul strigător la cer. „Cel mai grav este, Domnule Prim-Ministru, că cele 80.000 de volume ale istoricei Biblioteci a M.A.I. au început să fie încărcate în saci pentru a fi duse… unde? Nu se știe, nu s-a găsit un loc pentru acest inestimabil fond de carte. Asistăm la dispariția, de facto, a celei mai mari biblioteci din minister. De fapt, această mutare a efectivelor, risipirea lor în „n” spații este primul pas spre dispariția Centrului Cultural. Spre dispariția Culturii în M.A.I. Dorim să credem că nu asta se intenţionează, că nu doriți ca un membru al Cabinetului Dumneavoastră să fie asimilat (acum și în istorie) cu o decizie anti-culturală, cu o crimă împotriva Culturii. Opriți-o cât mai este vreme și permiteți lucrătorilor din cadrul Centrului Cultural să revină la locurile lor de muncă, să scoată cărţile din saci și să le așeze în rafturi. Poate le vor cîți și cei care disprețuiesc atât de mult cultura, încât să își dorească dispariția ei fizică”, se precizează în sesizarea către primul ministru.
Luminile și umbrele intereselor din Centrul Cultural
Surprinzător este faptul că această mutare nu are la bază un ordin scris al ministrului de Interne, ceea ce dădea cât de cât o tentă de legalitate, ci doar dispoziții verbale. Practic, aceste spații sunt atribuite, fără ordin legal, unor structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române sau Poliției Capitalei. Clădirea Centrului Cultural funcţionează din anul 1962, când a fost ridicată special pentru destinații culturale și aici și-au desfășurat activitatea Editură MAI, Biblioteca „Nicolae Labiş” a MAI, cu 80.000 de volume, Biroul Sport, Biroul Tradiții și educație, Revista „Pentru Patrie” și Secția Asistenţă Religioasă Odată cu desființarea Centrul Cultural, vor fi luate și spațiile de la Cupolă, clădirea din cărămidă roșie, unde a fost de 30 de ani sediul redacțiilor Tv, Film și Radio. Potrovit informațiilor noastre, artizanul desființării Centrului Cultural nu este ministrul Marcel Vela ci secretarul de stat Bogdan Despescu, consiliat de eternul sforar al MAI, Marian Tutilescu, care de a lungul timpului au demonstrat că iubesc lectura și activitățile culturale precum sarea-n ochi. Practic, ministrul Marcel Vela a picat în momeală întinsă de cei doi și, colac peste pupăza, s-a mai trezit vorbind şi la un post TV că „ministrul nu are nevoie de Cultură”, pentru „că o face Ministerul Culturii”.