Momeli din pâine și antigel, soluția fermierilor pentru a scăpa de rozătoarele de pe câmp
Cum nu mai au voie să folosească substanțe pentru combaterea rozătoarelor, care fac ravagii în culturi, mai ales în anii secetoși, fermierii se descurcă pe cont propriu. Așa de exemplu, recurg la tot felul de metode, cum ar fi momeli din pâine și antigel, care pentru moment, cel puțin își dovedesc utilitatea.
Din păcate, fermierii rămân cu paguba, pentru că nu există despăgubiri pentru pierderile produse de rozătoare în culturile agricole, în lipsa legislației (la mistreți legea a apărut în ianuarie 2023!) s-a reușit. Mai mult, nici asiguratorii nu încheie poliță la dăunători.
“La noi s-a renunțat la substanțele care combăteau rozătoarele. În general, scoaterea substanțelor este asociată cu lucrări minime, fără arătură, iar cumulat cu seceta, toate acestea fac ca atacul dăunătorilor să fie pronunțat… (…) Se mai poate face ceva, cel puțin noi în cadrul asociației, încercăm să nu efectuăm lucrări noaptea, să arăm ziua, pentru că din spate vin peșcărușii și încep să adune șoarecii în timp real. Apoi, ar trebui făcut un asolament, noi nu avem un asolament, practic, punem 3-4 culturi și le tot repetăm, nu avem piață pentru produse leguminoase, este o problemă de context”, a declarat pentru Ziarul Puterea Mircaea Chipăilă, un fermier din județul Constanța care lucrează 500 ha de teren agricol la Poarta Albă.
De voie, de nevoie, fermierii se descurcă care cum pot și apelează la soluții chiar și ceva mai ecologice, dacă le putem numi așa.
“Cred că vom găsi soluții și bio. De exemplu, eu care practic agricultura bio, realizez niște momeli din pâine cu antigel, dacă puteți crede așa ceva, substanțe care nu ne ajută foarte mult, dar mai ne scapă de rozătoare în spațiile de depozitare. Substanțele foarte toxice nu au fost interzise ca o nebunie la tot ce se întâmplă, au niște efecte secundare, pot ajunge în produsul finit”, a mai afirmat Chipăilă.
În județul Constanța, pagubele produse de rozătoare ajung undeva până la 10% din producție, fiind mai mari în general în anii secetoși.
Probleme sunt și în Teleroman, mai ales la cultura de rapiță.
“La cultura de rapiță, pagubele produse de șoarecii de câmp pot să ajungă până la 50%, fiind vorba de o cultură care nu se regenerează la fel ca grâul. Probleme sunt în special la culturile de toamnă. Aceste rozătoare nu pot fi combătute și nici nu există despăgubiri”, a declarat pentru Puterea Alexandru Haită, un fermier din localitatea Călinești din Teleorman.
El administrează peste 1.000 ha de teren agricol și face parte dintr-o cooperativă care reunește fermieri care în total muncesc suprafețe ce depășesc 20.000 ha de teren agricol.