Gândaci vii şi morţi în frigiderele din restaurantele fast-food. Avertismentul ANPC
Mihai Culeafă, vicepreşedintele Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează populaţia cu privire la neregulile din unităţile de tip fast-food, unde insspectorii autorității au găsit „gândaci vii şi morţi în frigidere”.
„Des, din grabă, mâncam fast food. În ultima perioadă am verificat multe unităţi de acest gen. Înainte să fiu vice mâncam fără întrebări, acum că am costatat atâtea nereguli, mă întreb de două ori înainte să mănânc. Am găsit gândaci vii şi morţi in frigidere, mare grijă”, a declarat, joi, Mihai Culeafă într-o conferință de presă.
Până la data de 15 martie, restaurantele trebuie să aibă trecut în meniu în dreptul mâncării numărul de E-uri, coeficientul caloric, precum și ingredientele folosite pentru produsele vândute şi un cod QR, a mai spus vicepreședintele ANPC.
„Alături de numele preparatului va trebui trecut numărul de e-uri. Dacă adaugi numai creme vegetale cu conservanţi va fi lista foarte lungă de scris lângă fiecare mâncare. Sigur, mâncarea va fi mai bună, nu neaparat mai scumpă”, a declarat Mihai Culeafă
Urmează și alte controale
Preşedintele Autorităţii Naţional pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, anunță controale în continuare și îi avertizează pe operatorii economici că nu va renunţa la aceste acțiuni, indiferent de intervenţiile la persoane sus-puse din politică.
„Să pună mâna pe mop şi nu pe telefon”, le-a transmis Horia Constantinescu celor care vor să scape de amenzi şi de verificări.
„Să se apuce să-și asume faptul că au contaminat cu bună știință, de exemplu, apa, să-și asume faptul că au pus la dispoziția consumatorilor alimente congelate din sezoanele trecute, să-și asume oricare dintre abaterile constatate de către colegii noștri. Să renunțe la teza că desfășurăm controale abuzive, pentru că fiecare dintre acestea a fost și este susținut de materiale foto sau video”, a adăugat Constantinescu.
Amenzi de 217,4 milioane de lei, în 2022
În 2022, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, a precizat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţional pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, cu 16 milioane de lei, mai mult față de 2021.
El a reamintit de reintroducerea conceptului de Cazier comercial – bază de date actualizată zilnic, care are rolul de a inventarieze neregulile înregistrate de echipele de control la operatorii economici şi care să poată face posibilă, în timp real depistarea abaterilor repetate ale acestora.
Cazierul comercial a fost introdus în transpunerea Directivei Omnibus în legislaţia naţională, care se referă la dublul standard.
Sancțiuni aplicate de comisarii ANPC:
- 1.504 de amenzi contravenţionale, în valoare de circa 9,8 milioane de lei (încasaţi 1,8 milioane de lei),
- 793 de avertismente, oprirea definitivă a produselor neconforme, în valoare de aproximativ 735.000 lei,
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 294 de operatori economici,
- propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 72 de operatori economici,
- propunerea închiderii temporare pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 10 unităţi,
- propunerea închiderii temporare pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, pentru două unităţi,
- propunerea închiderii definitive a 6 unităţi.
Printre abaterile constatate se numără:
- folosirea unor produse şi proceduri nesigure;
- prestarea serviciilor de alimentaţie publică fără autorizaţie;
- utilizarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşite;
- lipsa afişării procentului de grăsime din brânzeturi şi a ţării de origine precum şi a calităţii legumelor şi fructelor;
- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- reutilizarea ambalajelor materiilor prime;
- folosirea unor produse cu modificări organoleptice, a unora fără elemente de identificare şi caracterizare;
- depozitarea produselor direct pe paviment; folosirea unor cântare fără verificare metrologică;
- utilizarea, pentru cazare a unor camere cu neconformităţi (cu cearşafuri şi perne neigienizate, cadă cu mucegai, grătarul caloriferului sau capul de duş ruginite, fără protecţie pentru saltea, cu prosoape şi lenjerie colorate etc.);
- utilizarea unor blocuri alimentare neigienizate, cu aragazuri cu depuneri de grăsime arsă, spaţii frigorifice cu rugină şi neigienizate, utilaje necurăţate, cu aluat remanent, încăperi cu pereţi, paviment şi suprafeţe necurăţate, cu urme de coroziune, vopsea exfoliată, tăvi murdare, cu resturi grosiere aderente.