Prețul uriaș cu care se vinde făina de greieri în România
Făina de greieri se poate găsi și pe rafturile magazinelor din România, numai că aceasta se vinde la un preț uriaș.
Pentru 100 de grame de făină de greieri, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar aproape 100 de lei. Iar un kilogram din această făină ajunge la prețul de 962 de lei.Totodată, făina de greieri se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio.
Datorită proprietăților ei nutritive, cantitatea folosită în preparate e mică. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente.
Cum se fabrică făina de greieri aprobată de UE
Greierii care devin materie primă sunt hrăniți doar cu vegetale şi sunt bine curăţați înainte de a fi măcinați.
„Oprim mâncarea timp de 24 de ore, apoi facem recoltarea. Un sistem automat selectează greierii. Urmăm protocoalele de siguranţă, la fel ca o fabrică de creveţi sau una de carne. Adormim greierii, apoi îi spălăm, îi fierbem – îi gătim în apă fiartă 9 minute”, a spus directorul Bicky Nguyen pentru Observator.
Producătorii de făină de greieri din Vietnam ne îndeamnă să mâncăm fără grijă alimente în compoziţia cărora intră noul ingredient.
„Dacă vreţi mâncare bună şi sănătoasă, încercaţi greierii. Sunt gustoşi! Au vitamine şi minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, fier, vitamina A, vitamina E”, a mai spus Bicky Nguyen.
Consumul de alimente făcute din făină de greieri nu este recomandat persoanelor care au alergii, mai ales la crustacee.
„Făina deja este preparată termic şi dacă o mai preparăm ulterior, riscul se reduce şi mai mult. Niciodată nu o să fie 0, aşa nu mai consumăm nimic că ne este frică”, a spus alergologul Brândușa Petrutescu.
Și în România au avut loc experimente cu făina de greieri. La începutul anului trecut, studenţii şi cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi şi de la Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava au făcut pâine şi brioşe cu noul ingredient.