”România Educată” și controlată de peste 80.000 de doctori și…plagiatori
În cei opt ani de mandat ai erei Klaus Iohannis, patru dintre cei opt premieri ai ”României Educate” au fost suspectați de plagiat sau chiar dovedeți ca plagiatori. De asemenea, dintre cei 25 de miniștri ai Educației, din 1990 și până azi, șapte au fost suspectați de plagiat. Este vorba de Ioan Mang, Ecaterina Andronescu ,Mihai Hărdău, Pavel Năstase, Valentin Popa, Liviu Pop și Sorin Cîmpeanu.
Culmea este că ”România Educată” a fost lansată și susținută oficial de Klaus Iohannis, pas cu pas, la braț cu Sorin Cîmpeanu, care, la sfârșitul lui septembrie 2022, a demisionat când suspiciunile privind plagierea lucrării sale de doctorat deveniseră ”rezonabile”. Așadar, ”România Educată” a fost garantată de un ministrul al Educației suspectat de plagiat.
Dar, și ultimul ”guvern al meu” este serios zguduit de scandalurile de plagiat: premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat, la fel și ministrul de Interne, Lucian Bode, și cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, iar alți doi miniștri-Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, au demisionat în urma scandalurilor de plagiat. Numai că s-a uitat cam repede faptul că în mai 2019, președintele Klaus Iohannis tuna și fulgera împotriva plagiatorilor, dând chiar o explicație pentru care „hoții s-au cocoțat în vârful statului” și avea și o concluzie „cine a plagiat trebuie să rămână fără titlul obținut”.
„La noi hoții s-au cocoțat în vârful statului și acest lucru a fost posibil și datorită toleranței prea mari a societății și a mediului universitar față de plagiat. Fiindcă plagiatul este o formă de hoție. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că și mai mult este tolerată și se poate. Și acum, din păcate, avem dovada că la noi, momentan, se poate sau s-a putut. Sper să se termine acest „s-a putut” cât mai repede”, declara șeful statului. Ulterior, acestei declarații, Klaus Iohannis l-a cocoțat în fruntea Guvernului pe Nicolae Ciucă, pe Lucian Bode la butoanele Ministerului de Interne, pe Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației și pe Florin Roman la Ministerul Digitalizării. De ce au fost promovați acești miniștri de Klaus Iohannis dacă ”plagiatul este o formă de hoție”? Numai el știe. Practic, șeful statului a garantat hoția prin promovarea și tolerarea acestor politicieni. Însă, cum spunea Murphy: ”A fura idei de la o persoană înseamnă plagiat. A fura de la mai multe înseamnă cercetare”!
Dar ce este plagiatul și cum este definit din punct de vedere legal? Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare și Ordinul de Ministru nr. 3482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, stipulează la art. 4, alin. 1, lit d): “Plagiatul – expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale”.
Numai că ritmul prin care s-au acordat titlurile de doctori după 1990 demonstrează că a fost una dintre cele mai rentabile afaceri din țara noastră, scoțând în evidență o realitate incredibilă. Între 1900 și 1990, adică timp de 90 de ani, în România s-au acordat 1.500 de titluri de doctor, iar în 2012 s-au acordat 6.259 de titluri de doctor. Asta înseamnă că într-un an s-au acordat de peste patru ori mai multe titluri de doctori decât în nouă decenii. Mai mult, în perioada 2011- 2016 s-au acordat 33.500 de titluri de doctor și doar 77 de titluri în 2022.
Însă din ianuarie 1990 și până în decembrie 2022 s-au emis în România, nici mai mult, nici mai puțin de 80.144 de titluri de doctor, ceea ce înseamnă că înainte de 1989, un român din 2.000.000 avea titlul de doctor, iar acum, un român din 5.000 are titlul de doctor.
Ca atare, la ora actuală, Parlamentul României, Guvernul, instituțiile de forță ale statului, administrația centrală și locală este controlată de armata de doctori în științe juridice, administrație, economie, strategie natională și științe ale securității. Practic, în acest ritm, toți românii vor avea, în scurt timp, titlul de doctor și, astfel, visul lui Iohannis, ”România Educată” va deveni, pas cu pas, realitate. O realitate tristă, dar adevărată! Așadar, viitorul sună bine! E bine, Dottore Klaus?! E legal, Dottore Iohannis? Că de moral… nici nu poate fi vorba!
Citește și Gabriela Firea, pas cu pas, pe urmele Elenei Udrea