Claudiu Gavril, noul prefect de Galați. A mai fost prefect și în 2022, doar 7 zile
Guvernul a hotărât o nouă rocadă la conducerea Prefecturii Galați, actualul prefect, Gabriel Panaitescu, fiind înlocuit în funcție cu Claudiu Gavril, nominalizat de PSD, care a mai fost prefect al Galațiului și în perioada 13 – 19 ianuarie 2022.
Din cauza succesiunii de crize politice care au dus la mai multe configurații ale coaliției de guvernare, în decurs de an an și jumătate județul Galați a avut cinci prefecți, un record deoarece foștii prefecți au rezistat în funcție cel puțin 2-3 ani.
Guvernul a schimbat prefecții din Galați și Bistrița Năsăud
Guvernul a anunțat că, marți, au fost efectuate două schimbări de prefecți, la conducerile prefecturilor din Galați și Bistrița Năsăud.
„Sunt două hotărâri de guvern care vizează eliberarea din funcţie a prefecţilor din Bistriţa-Năsăud şi Galaţi, respectiv alte două hotărâri de guvern care vizează numiri de prefecţi în cele două judeţe. Noii prefecţii sunt domnul Cioarbă Teofil Iulian la Bistriţa-Năsăud şi domnul Gavril Claudiu Sorin, prefect al judeţului Galaţi”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Noul prefect de Galați, Claudiu Gavril, a mai fost prefect 7 zile
Noua rocadă la conducerea Prefecturii Galați este oarecum ciudată, pentru că acum este înocuit Gabriel Panaitescu cu Claudiu Gavril, după ce în urmă cu un an era înlocuit Claudiu Gavril cu Gabriel Panaitescu.
Pe 13 ianuarie 2022, în sala mare a Palatului Prefecturii din Galați, depunea jurământul ca prefect al Galațiului, Claudiu Gavril, din Tecuci, nominalizat de PSD.
După câteva zile, prin HG nr 85 din 17 ianuarie 2022, Claudiu Gavril a fost demis de premierul Nicolae Ciucă, iar pe 19 ianuarie 2022 depunea jurământul Gabriel Panaitescu, care fusese prefect de Galați până în septembrie 2021, când a fost destituit de fostul premier Florin Câțu.
Odiseea numirilor și destiturilor de la conducerea Prefecturii Galați
Gabriel Panaitescu a fost de mai multe ori prefect PNL, dar în 2021 nu a mai fost agreat de actualul lider al PNL Galați, deputatul George Stângă și a rămas fără susținerea PNL. Panaitescu a rămas totuși în funcție cu susținerea USR Galați.
Dar fiind susținut de USR a fost demis de premierul Florin Câțu imediat după ieșirea USR de la guvernare.
Guvernul Câțu a numit prefect interimar pe fostul primar al comunei Șendreni, Paul Cristea, care era susținut de PNL. Cristea era cel mai avizat lider al PNL Galați în probleme de administrație publică locală, dar nici el nu era susținut de actualul lider al PNL Galați, George Stângă, care dorea să numească în funcția de prefect pe fosta sa șefă de cabinet, Andra Costache, în prezent subprefect.
La negocierile de formare a coaliției PNL – PSD – UDMR, nominalizarea prefectului de Galați a revenit PSD, potrivit algoritmului că prefectul este numit de partidul care deține și mandatul de președinte al CJ. La Galați, PSD deține și președinția CJ prin Costel Fotea.
Cel numit în funcția de prefect a fost Claudiu Gavril, propus de PSD. După o săptămână a intervenit o întoarcere de situație la care nu se aștepta nimeni.
Fostul prefect Gabriel Panaitescu, care fusese demis de premierul Florin Câțu a deschis acțiune în instanță, cerând anularea HG nr 937/09.09.2021 prin care a fost destituit. Acțiunea a fost înregistrată la Curtea de Apel Galați pe 16 noiembrie 2021.
După cinci termene de judecată la care a fost amânată luarea unei decizii, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat în dosarul nr 4.846/121/2021 și a anulat HG nr. 937/09.09.2021, dispunând ca Gabriel Panaitescu să fie reinvestit în funcție și să îi fie plătite de către Guvernul României, SGG și Ministerul de Interne cheltuielile de judecată în valoare de 3.000 de lei.
„Instanța dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3.050 lei”, se spune în Decizia nr 5/17.01.2022, a Curții de Apel Galați.
Astfel, Guvernul Ciucă a trebuit să îl pună în funcție pe fostul prefect și pe 19 ianuarie 2022 Gabriel Panaitescu depunea pentru a cincea oară jurământul ca prefect de Galați.
Gabriel Aurelian Panaitescu a mai fost prefect PNL al judeţului Galaţi în perioada mai 2008 – februarie 2009, iar în perioada 2012 – 2014 a fost subprefect PNL de Galați. El a mai fost prefect PNL de Galați și din octombrie 2016 până în decembrie 2017.
Prin decretul nr 1.414 din data de 28 noiembrie, prefectul Galațiului, Gabriel Panaitescu, a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru civili.
Noul prefect de Galați, Claudiu Gavril, este un „independent” susținut de PSD
Claudiu Gavril, care este numit pentru a 2-a oară prefect de Galați la propunerea PSD, dar nu este și nu a fost membru PSD.
În 2016 Claudiu Gavrila a candidat la Primăria Tecuci ca „independent”, fiind susținut de PMP.
La prezidențialele din 2019, Gavril era un apropiat al candidatului USR, Dan Barna. Într-o postare de pe contul oficial de facebook al campaniei sale prezidențiale, Barna se lăuda cu noul său susținător, „Claudiu Gavril, producător de porumb şi floarea soarelui în Corod”, după ce se pozaseră vizitând ferma lui Gavril.
La alegerile locale din septembrie 2020, Claudiu Gavril a candidat din nou pentru mandatul de primar al Tecuciului, dar de această dată ca „independent” susținut de propriul partid, „Uniunea Independentă pentru Tecuci” (UIT).
Gavril nu a reușit să câștige alegerile pentru primărie, dar lista UIT a obținut 22,7% și 5 mandate de consilier local. Astfel, formațiunea condusă de Gavril a devenit „partidul-balama” din Consiliul Local Tecuci, arbitrând deciziile între PNL, care are primarul și 8 consilieri și PSD, care are 6 consilieri.
„Partidul-balama” a lucrat mai mult cu PSD-ul și asta a generat suficient de multă încredere pentru numirea „independentului” Gavril în funcția de prefect.
Noul prefect de Galați a fost acuzat de legături cu lumea interlopă
În trecutul noului prefect sunt și detalii care au iscat unele controverse. Pe 8 august 2020, PS News publica articolul „Un nou caz de înfrățire a politicienilor cu interlopii. Un candidat din anturajul lui Barna, cumetrie cu un clan celebru din zona Galațiului”, în care era relatat „un nou caz scandalos al unui candidat la o primărie din România cu evidente legături cu lumea interlopă”.
„Este vorba despre Claudiu Gavril, candidatul pardidului UIPT, <<Uniunea Independenţilor pentru Tecuci>> la Primăria Municipiului, care în fuga după voturi, s-a cumetrit cu lumea interlopă. Candidatul Gavril a botezat recent unul din nepoții celebrului interlop Nicușor Calu din Tecuci, unul din cei mai temuți interlopi din județ, cunoscut pentru relațiile apropiate cu clanul celebru de la Iași: Corduneanu”, se spunea în articolul din PS News.
Claudiu Gavril e explicat că a încercat o clarificare a situației printr-un drept la replică pe care l-a adresat PS News, dar respectivul text nu a fost publicat.