Rușii îi obligă pe moldoveni să plătească gazul cu mult peste piața din Europa
Rușii vând gaze Chișinăului la un preț cu mult peste cotațiile europene. Este a doua lună când se întâmplă așa ceva.
Gigantul petrolier Gazprom va livra gazul natural în Republica Moldova, în această lună, la prețul de 1.054 dolari/mia metri cubi, mai puțin față decât în ianuaire, când a vândut cu 1.230 de dolari, însă cu mult peste cotațiile bursiere.
De exemplu, la bursa de la Amsterdam, mia de metri cubi de gaze a fost cotată sub 700 de dolari. În decembrie prețul gazului rusesc a fost de 785 de dolari.
Gazul este furnizat de separatiștii din Transnistria. „Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este furnizat către Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova”, a declarat șeful Moldovgaz, Vadim Ceban.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, justifică prețul ridicat prin faptul că pe piață nu se găsește gaz. „Trebuie să înțelegem, că traderii sau cei care vând gazul, la fel nu vor să-l vândă ieftin, așteaptă ca prețul să crească. Și dacă ne uităm la temperaturile de afară, în februarie se așteaptă temperaturi mai joase. Și cumva, pe piață este o așteptare, că prețul gazului va crește în luna respectivă”, a spus Spînu.
Prețul stabilit de „Gazprom” apare din pod
În schimb, fostul vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău se revoltă. ”„De ce „Gazprom” livrează la acest preț (1.054 de dolari), când cotațiile bursiere au oscilat în jur de 600 de dolari? Nimeni nu înțelege. Vadim Ceban a promis să publice argumentarea prețului de 1.230 dolari pentru luna ianuarie, doar că nu a spus exact în ce an se va întâmpla acest lucru. Nu exclud că prețul stabilit de „Gazprom” apare din pod și are drept scop să justifice mișmașul cu cedarea întregului volum Transnistriei.
Dar în acest context apar alte întrebări. Dreapta Nistrului mai are nevoie de „Moldovagaz”? Vreau să înțeleg de ce „Energocom”, care este în acest moment unicul furnizor de gaze și o companie cu capital public de stat de 100%, nu devine operator de distribuire a gazelor pentru consumători finali. De ce e nevoie de schema cu intermediarul „Moldovagaz”, care presupune cheltuieli suplimentare pentru populație și agenți economici din R. Moldova? Mult mai ușor ar fi implementat și pachetul III energetic.
Poate cineva are grijă ca această companie cu capital majoritar ruso-transnistrean să-și recupereze devieri financiare? Poate cineva se gândește la rambursarea împrumutului de peste un miliard de lei? Dar aici parcă avem gajat tot sistemul de transport de gaze, care poate trece în proprietatea R. Moldova. Cu părere de rău, domeniul energetic în partea ce ține de furnizarea gazelor și energiei electrice rămâne în întunericul schemelor obscure”, a conchis Slusari, citat de Ziarul Național.