OMV Petrom, profit de 2 miliarde de euro, cel mai mare din istorie
OMV Petrom a raportat un profit net de 10,27 miliarde de lei, adică 2 miliarde de euro, pentru anul trecut.
Compania petrolieră a obținut în 2022 cel mai mare profit net din istorie, 2 miliarde de euro, de trei ori peste cel din 2021, și un venit record de 12,4 miliarde de euro, de 2,3 ori peste nivelul de dinainte cu un an, pe fondul prețurilor mari ale țițeiului și electricității din 2022.
Este cel mai mare profit net scos vreodată de o firmă din țara noastră.
“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, a declarat Christina Verchere, director general al companiei.
“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei. Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate. Pentru 2023, investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022. Neptun Deep este în centrul strategiei noastre şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023“, a mai spus șefa OMV Petrom.
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 61.344 miliarde de lei în 2022 a crescut cu 136% comparativ cu 2021, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în suma de 12.198 miliarde de lei lei în 2022 a fost semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 4.346 miliarde de lei din 2021, datorită contribuției mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creșterii prețurilor în segmentul Explorare și Producție, a marjelor mai ridicate la gaze naturale din tranzacțiile cu terții și a marjei mai mari la energie electrică în segmentul Gaze și Energie, precum și că urmare a marjelor mai mari în
segmentul Rafinare și Marketing.
Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziții în creștere, atât în ceea ce privește volumele, cât și prețurile, pentru toate produsele, și o impozitare mai mare specifică industriei. Linia Consolidare a avut o contribuție negativă în 2022 de (99) milioane de lei (2021: (203) milioane de lei), reflectând în principal creșterea cotațiilor. Rată efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 16% (2021: 17%).
Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 10.273 milioane de lei (2021: 3.353 milioane de lei).