România a rezolvat criza energetică din Republica Moldova cu curent scump
Criza de energie electrică de la finele anului trecut din Republica Moldova a fost rezolvată cu ajutorul energiei vândută de România. Dar la un preț ridicat.
Compania de stat Energocom din Republica Moldova a achiziționat anul trecut energie electrică direct de la 10 producători din Republica Moldova, Ucraina și România, precum și de la mai mulți agenți economici care dețin statutul de producător eligibil de energie regenerabilă.
Din volumele totale achiziționate, aproximativ 9% reprezintă electricitate produsă în Republica Moldova (malul drept al Nistrului). Cea mai mare parte, circa 57%, a fost cumpărată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), o treime din volum a constituit energia electrică de import – din Ucraina și România.
Curentul provenit din țara noastră a fost cel mai scump. Explicația e că aproape toată cantitatea livrată de țara noastră a fost făcută în ultimele două luni ale anului când Republica Moldova a rămas fără principalul său furnizor, Ucraina, puternic bombardată în infrastructura critică de către Rusia.
”În ceea ce privește prețurile de achiziție, cel mai mic preț pentru 1 kWh este la MGRES (centrala electrica din Transnistria, controlară de ruși, n.r.), unde prețul mediu ponderat în 2022 a constituit echivalentul a 1,19 lei. Din Ucraina SA Energocom a procurat în medie 1 kWh cu 1,51 lei. Pe piața locală (malul drept al râului Nistru) 1 kWh a constituit 3,5 lei, iar din România, în deosebi procurările de pe bursă, au dus la un preț mediu ponderat de circa 3,72 lei moldovenești”, susțin reprezentanții Energocom.
Din data de 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia a furnizat Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 lei românești/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom a procurat de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 lei/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova a livrat 5 MWh la preţ de 1.000 lei românești/MWh.
CEO și CET Craiova produc curent după arderea lignitului iar costul de producție e mare. Și prețul de vânzare se situează peste cel al altor producători, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau OMV Petrom. Aceasta din urmă vinde energia produsă la centrala pe gaz de la Brazi, prețul fiind la jumătate față de cel al CEO și CET Craiova.
Practic, la finele lui noiembrie, în baza contractelor bilaterale, Republica Moldova a procurat zilnic din România circa 2.000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2.500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume au crescut la 2.700 MWh în zile de lucru și 3.200 MWh în weekend. Astfel că, la finele anului trecut, aproximativ două treimi din necesarul de curent electric a fost procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM.
După cum se vede în graficul de mai jos, cantitatea cumpărată de moldoveni de pe bursa noastră de energie e fost foarte mare în ultimele două luni din 2022.
Și prețul a fost pe măsură, 4,28 de lei moldovenești/kWh la finele lui noiembrie 2022.