Focarele de gripă aviară de la Codlea nu afectează piaţa cărnii de pasăre din România – UCPR
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susține că efectivele de efectivele afectate de focarul de gripă aviară din localitatea Codlea (judeţul Braşov) reprezintă doar 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România și nu influențează piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum.
Crescătorii de păsări spun că piața internă nu va avea de suferit din cauza focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice.
„UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică”, se arată într-un comunicat al UCPR.
În România, gradul de autosuficienţă la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de circa 94-95% şi 100% la ouă de consum, efectivele afectate de focar de gripă aviară din localitatea Codlea (judeţul Braşov) reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre din fermele avicole din România.
Consiliul Director al UCPR susține că, în cazul focarului de gripă aviară de pe platforma avicolă de la Codlea, ANSVSA a acţionat cu operativitate, atât la nivel central cât şi prin structurile teritoriale, încă din faza de suspiciune şi a izolat conform legislaţiei în vigoare zona de protecţie şi zona de supraveghere din jurul focarului.
„Planul de măsuri întocmit de reprezentanţii ANSVSA împreună cu autorităţile locale a fost transmis la UCPR, societăţilor şi fermelor din zonele delimitate şi a fost şi este respectat în totalitate prevenind astfel răspândirea virusului în alte ferme avicole. Astfel, nu a mai fost identificată prezenţa virusul gripei aviare în ferme de pui de carne de găină, în ferme de găini ouă consum sau în ferme de reproducţie”, transmit reprezentanţii UCPR.
Focare în Europa
În perioada octombrie 2021 – septembrie 2022, în 37 de ţări din UE şi SEE au evoluat 6.614 focare de gripă aviară, din care 2.520 de focare la păsări domestice şi restul la păsări sălbatice şi păsări de colivie, potrivit Raportului Ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) din 15 decembrie 2022.
De asemenea, în perioada 10 septembrie 2022 – 2 decembrie 2022, au mai evoluat un număr de 1.163 de focare de gripă aviară din care 398 focare la păsări domestice în 27 de ţări din UE şi SEE. În ţările vecine României numărul focarelor la păsările domestice a fost: Ungaria – 290, Polonia – 98, Bulgaria – 16.
Cât privește preţurile la poarta fermei în săptămâna 4 din anul 2023, acestea se menţin la nivelul perioadei anterioare la carnea de pasăre şi în uşoară scădere la ouă de consum, potrivit Observatorului Preţurilor la nivel European.
Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România, în Codlea, judeţul Braşov, unde au fost sacrificate 224.000 de păsări.