Ministrul Popescu, interviu în presa azeră: România și Azerbaidjan vor îmbunătăți mecanismele de livrare a gazelor naturale
Companiile naţionale de gaze naturale din România şi Azerbaidjan, Romgaz si Socar, vor semna vineri un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 după ce, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a demarat exportul de gaze suplimentare către România.
Romgaz și SOCAR intenționează să îmbunătățească mecanismele de livrare a gazelor naturale din Azerbaidjan către România, a declarat ministrul Energiei al României, Virgil Daniel-Popescu, într-un interviu exclusiv pentru publicația azeră Trend.
El a amintit că, la 19 octombrie 2022, producătorul român de gaze naturale Romgaz a semnat un memorandum de înțelegere cu compania națională de petrol a Azerbaidjanului SOCAR pentru a explora oportunitatea dezvoltării în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) în Marea Neagră.
„Proiectul ar urma să includă un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte facilități și instalații necesare transportului gazelor din bazinul Mării Caspice către România. Tot în decembrie 2022, Romgaz și SOCAR TRADING, o filială a Companiei Petroliere de Stat a Republicii Azerbaidjan, au semnat primul contract individual pentru livrarea de gaze din Azerbaidjan către România. Contractul individual permite livrări de gaze programate începând cu 1 ianuarie 2023 prin Coridorul de Sud folosind capacitățile de transport ale conductelor TAP și IGB și sistemele de transport din Bulgaria și România. Contractul are la bază Memorandumul de Înțelegere recent încheiat între cele două companii, cu durată nelimitată. Semnarea acestui contract asigură posibilitatea de a achiziționa volume de gaze naturale din Azerbaidjan pentru a satisface nevoile potențiale de consum cu gaze importate. Contractul servește astfel obiectivelor strategice de securitate a aprovizionării și diversificare a surselor de gaze”, a spus ministrul.
Virgil Daniel-Popescu a mai adăugat că Memorandumul de înțelegere pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan, precum și acest prim contract individual sunt rezultatul unei cooperări excelente între Romgaz și SOCAR, inițiată la începutul anului 2022 și oficializată prin semnarea acestui Memorandum. a Înțelegerii.
„Părțile intenționează să-și continue cooperarea și să îmbunătățească mecanismele de livrare a gazelor naturale din Azerbaidjan către România”, a spus ministrul.
Virgil Daniel-Popescu a subliniat că începerea livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Europa a fost o realizare importantă, datorită eforturilor comune ale tuturor țărilor implicate în implementarea Coridorului sudic al gazelor, precum și un punct de cotitură extrem de important pentru energia europeană. peisaj în ceea ce privește diversificarea surselor și rutelor de alimentare cu gaze.
„În iulie 2022, Comisia Europeană a semnat cu Azerbaidjan un memorandum de înțelegere pentru a dubla importurile de gaze naturale din Azerbaidjan la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Decizia a fost luată ca parte a unei politici mai ample de îndepărtare a combustibililor fosili din Federația Rusă. România are un parteneriat strategic solid cu Azerbaidjan încă din 2009. Țara noastră și-a intensificat eforturile de a găsi rute și surse alternative de energie, oferind în același timp sprijin în acest domeniu vecinilor noștri Ucraina și Republica Moldova. Coridorul sudic al gazelor este un proiect pe care România l-a susținut constant încă de la înființare și care a luat contur în fiecare an, dovedind importanța crescândă pentru securitatea energetică a Europei”, a adăugat el.
Perspectivele energiei verzi
România a purtat deja discuţii cu companii pentru a investi în proiectul de energie verde cu Azerbaidjan, a spus Virgil Daniel-Popescu.
El a amintit că România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat la 17 decembrie 2022 Acordul de Parteneriat Strategic pentru Dezvoltarea Energiei Verzi și Transport. Președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev, premierul român Nicolae Ciucă, premierul georgian Irakli Garibașvili și premierul ungar Viktor Orban au semnat acordul la București. La ceremonia de semnare au participat președintele României Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Acordul se bazează pe interesele celor patru țări în consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile în regiunea Caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic national. Acordul interguvernamental patrulater va oferi cadrul financiar și tehnic pentru implementarea proiectului de cablu submarin de transport a energiei electrice din surse regenerabile între România și Azerbaidjan prin Georgia și Marea Neagră și, ulterior, pentru transportul acestei energie în Ungaria și restul Europei prin intermediul Sistem european de transport”, a spus ministrul.
El a menționat că România joacă un rol activ, a inițiat negocieri pentru acest proiect important, iar autoritățile au purtat deja discuții cu companii pentru a investi în proiect.
„Prin acest proiect, România dorește și să consolideze securitatea energetică pentru țările din regiune”, a adăugat Virgil Daniel-Popescu.