Frații Pavăl, patronii Dedeman, au dat lovitura pe imobiliare. Top tranzacții, în 2022
Piaţa românească de investiţii a înregistrat în 2022, tranzacţii de peste 1,25 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare începând cu 2007. Mai mult, a fost raportată și cea mai mare tranzacţie încheiată pe piaţa locală vreodată: preluarea portofoliului de birouri din România al CA Immo pentru suma de 377 de milioane de euro de către frații Pavăl, patronii Dedeman.
În 2021, au fost raportate tranzacții de 890 de milioane de euro, potrivit raportului anual publicat de Colliers.
Capitalul românesc a reprezentat aproximativ jumătate din volumul total, nivel record pentru piaţa locală, urmat la mare distanţă de capitalul sud-african şi austriac, cu circa 20%, respectiv 10%.
Top tranzacții
1. Frații Pavăl au preluat 165.000 de metri pătraţi de birouri de la CA Immo pentru suma de 377 de milioane de euro.
2. Sud-africanii de la MAS REI au achiziționat parcurile de retail Prime Kapital pentru care au plătit 190 de milioane de euro.
3. Compania austriacă S IMMO a preluat Expo Business Park de la Portland Trust pentru 115 milioane de euro.
4. Pavăl Holding a achiziționat prima fază a proiectului de birouri U-Center dezvoltat de Forte Partners pentru 90 de milioane de euro.
Capitalul românesc
Volumul de tranzacţii generat anul trecut de capitalul românesc a fost de peste 4 ori mai mare decât media anuală din 2015 până în 2021.
„O particularitate a anului, care credem că se va resimţi pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali. Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează. Nu este surprinzător, aşadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investiţiile pe termen lung. Într-o notă de încredere faţă de piaţa locală, cea mai mare parte a tranzacţiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârşitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent”, a declarat Anca Merdescu, director pentru servicii de investiţii la Colliers.
Segmentul de birouri a continuat să domine, anul trecut, în termeni de tranzacţii, cu o pondere de 63% din volumul total al investiţiilor, urmat de cel de retail, care a generat, de asemenea, o mare parte din activitate (25% din total).
citeste si Frații Pavăl de la Dedeman cumpără fabrici de cărămizi