De ce e mai periculos un cutremur de suprafață
Cutremurele de suprafață sunt foarte periculoase dacă se produc la o adâncime mică, potrivit seismologilor. În cazul României, pericolul mare este atunci când este vorba de o magnitudine “de peste 6 încolo”, după cum declara recent seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Puterea resimțită la suprafață depinde de energia eliberată, de mărimea cutremurului, dar și de adâncime. Atunci când cutremurul este mai de suprafață, acesta se propagă pe o întindere mai mică, pe când dacă este adânc, suprafața de propagare este mai mare. Adică, la aceeași magnitudine, la cutremurele mai mici, avem mai puțină energie pe metru pătrat.
Cutremur în Turcia la o adâncime de 17,9 kilometri
Cutremurul care a avut loc în această dimineață în Tucia a avut o magnitudine evaluată de USGS la 7,8 și s-a produs la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.
Cutremurul a fost urmat apoi de numeroase replici, printre care și una de magnitudine de 7,7, luni la prânz. Până la acest moment sunt aproape 1000 morți și peste 5.000 de răniți.
Un alt exemplu de cutremur produs la adâncime mică este cel din Indonezia de la finele anului trecut, cu o magnitudine de 5,6, în urma căruia au murit câteva sute de oameni.
Epicentrul cutremurului a fost la doar 10 kilometri sub suprafața pământului, astfel încât energia seismică nu a trebuit să se propage mult înainte de a lovi oamenii și clădirile. O adâncime de 10 kilometri poate părea mult, însă cutremurele pot proveni și de la sute de kilometri sub pământ, iar în funcție de adâncime depinde și ceea ce se simte la suprafață.