Și manager și angajat la stat. Cum a fentat legea un ofițer ISU
Un ofițer ISU București a reușit să-și păcălească superiorii, acesta fiind angajat și pe post de manager și la o companie privată.
Un căpitan din cadrul Inspectoratului penstru Situații de Urgență București Ilfov a ajuns să fie judecat de Tribunalul Militar într-un dosar de corupție.
Ofițerul a fost deferit jutiției de DNA pentru ”efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Cum a reușit căpitanul să-și păcălească șefii
Căpitanul C.V. a fost denunțat că în perioada în care era ofițer activ în cadrul ISU BIF și lucra la Biroului Secretariat și Documente Clasificate, fiind răspunzător cu coordonarea activității de arhivă, manageria și o afacere similară în privat. Pentru a fi oarecum acoperit în fața comandanților săi, căpitanul a solicitat aprobarea șefului inspectoratului de a desfășura, în afara programului de lucru, activitatea de archivist.
Pentru că solicitarea nu contravenea dispozițiilor legale, ofițerul a primit aprobarea din partea șefilor săi să meargă la arhiva privată în afara orelor de program. Doar că, ofițerul era mai mult decât un simplu angajat al societății, ocupând chiar funcția de manager în cadrul SRL-ului respective, ceea ce era incompatibil față de calitatea sa de cadru militar activ.
Se plimba cu mașină de lux și făcea tranzacții financiar în numele firmei
Pentru a proba fapta ilicită, procurorii au dispus măsuri de supraveghere tehnică constând în interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță, purtate de la posturile telefonice, supravegherea video, audio și prin fotografiere, localizarea și urmărirea prin mijloace tehnice precum și autorizarea obținerii de date privind tranzacțiile financiare efectuate în perioada 01.01.2016-30.09.2022. Așa au aflat că ofițerul – arhivist se plimba cu Mercedes Benz ML și făcea tranzacții financiare în numele societății private.
Inițial căpitanul și-a rezervat dreptul la tăcere în fața anchetatorilor, dar ulterior și-a recunoscut fapta, explicând că el a avut tot timpul impresia că este doar un simplu archivist în cadrul firmei respective și că nu a *968ș000tiut că a fost încadrat pe funcția de manager.
Pedeapsă de un an și șase luni de închisoare
În urma recunoașterii faptelor, Tribunalul Militar București a stabilit ca pedeapsă 1 an și șase luni de închisoare cu amânare și 60 de zile de muncă în folosul comunității fie la Primăria Sector 5 București, fie în cadrul Primăriei comunei Bragadiru Ilfov.
Sentința din 2 februarie 2023 a Tribunalului Militar București nu este definitivă.