Ce soluție a găsit CE pentru fermierii afectați de cerealele ieftine din Ucraina
După ce mai multe țări din Estul Europei s-au plâns de afluxul de cereale ieftine din Ucraina, autoritățile de la Bruxelles au anunțat că va fi mobilizată o sumă de 450 milioane euro din rezerva pentru situații de criză pentru a-i ajuta pe fermierii afectați.
Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a făcut câteva precizări cu privire la destinația acestor sume, în caz că ele vor fi aprobate.
Concret, Janusz Wojciechowski are în vedere ca aceste fonduri să fie alocate pentru finanțarea capacităților de stocare a cerealelor, cu mențiunea că problema nu a fost încă tranșată, potrivit reussir.fr. Măsura urmează să fie prezentată cât de curând în colegiul comisarilor europeni.
„Culoare de solidaritate”
UE a a lansat, în mai 2022, așa-numitele „culoare de solidaritate”, un set de măsuri menit să înlesnească Ucrainei exportul de produse agricole prin toate rutele posibile – inclusiv transportul feroviar, rutier și fluvial, în contextul războiului.
Numai că fermierii, cât și legislatorii UE au avertizat, de denumărate ori că există mari cantități de cereale ce rămân blocate în regiunile de frontieră, ceea ce le provoacă pierderi mari producătorilor locali. Iar problemele au început să apară încă din 2022.
Un grup de şase state din Europa de Est a cerut recent Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri.
Aceste state au mai solicitat la o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc la Bruxelles, securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.
Pare incredibil, dar România, liderul exporturilor blocului comunitar la porumb, a ajuns să livreze la extern în total doar circa 375.000 de tone de porumb și să importe în schimb undeva la un milion de tone din Ucraina.