Preoţii englezi vor să schimbe rugăciunea “Tatăl nostru”
Biserica Anglicană va pune în discuţie în cursul acestei primăverii un proiect care prevede ca preoţii să nu se mai refere la Dumnezeu cu apelativul „El”, ci să utilizeze termeni neutri din punct de vedere al genului atunci când se referă la Creator.
Mai mulţi reverenzi vor să utilizeze la slujbe termeni neutri din punct de vedere al genului pentru Dumnezeu şi Iisus, informează cotidianul britanic The Telegraph.
Reverendul Joanna Stobart, vicar de Ilminster și Whitelackington în Somerset, susține că unii preoți nu mai vor să se refere la Dumnezeu sau la Mântuitor ca la cineva de sex masculin, mai ales când vine vorba despre rugăciuni sau iertarea păcatelor, deoarece utilizarea pronumelui masculin “El” este descriminator pentru persoanele non-binare. Şi reverendul Michael Ipgrave, episcop de Lichfield și vicepreședinte al Comisiei liturgice responsabilă de această chestiune, a declarat că “Biserica Anglicană explorează de câțiva ani folosirea limbajului de gen în relație cu Dumnezeu.
Deşi nu este clar ce ar înlocui termenul “Tatăl nostru” în rugăciunea creștină centrală pe care Isus le-a cerut apostolilor săi să o spună împreună şi să o transmit din generaţie în generaţie, totuşi dezvoltarea unui „limbaj mai incluziv” în slujbe va fi spus dezbaterii unui comisii în lunile urmãtoare.
Orice modificări potențiale care ar marca o abatere de la învățăturile tradiționale ce datează de milenii, ar trebui să fie aprobate în cadrul proces complet de către organismul decizional care este Sinodul Bisericii Anglicane.
Preoții britanici vor să evite pronumele „El” sau „Lui” când vorbesc despre Iisus
Dacă propunerea va fi aprobată, vor exista modificări esenţiale ale dispozițiilor liturgice autorizate. Practic, acest lucru înseamnă că preoții britanici se vor referi la Dumnezeu sau Iisus fără să mai folosească pronumele „El” sau „Lui”, în rugăciunile şi slujbele lor.
Conservatorii din Biserica Anglicană au criticat posibilitatea unor schimbări. Reverendul Ian Paul a declarat pentru că acestea ar reprezenta o abandonare a propriei doctrine a Bisericii. „Faptul că Dumnezeu este numit Tată nu poate fi înlocuit cu Mamă fără a schimba sensul și nici nu poate fi neutralizat din punct de vedere al genului cu Părinte fără a pierde sensul. Taţii și mamele nu sunt interschimbabile, ci se leagă de urmașii lor în moduri diferite”, a declarat reverendul Ian Paul, care se opune proiectului controversat.
Citește și Dr.Vlad Ciurea: „Efectele rugăciunii Tatăl nostru asupra creierului sunt fantastice”