Cum au pierdut rudele „miliardarului invizibil” Frank Timiș 6.000 ha de pădure în Maramureș
Un litigiu care durează de vreo 20 de ani și avea la mijloc o suprafață de pădure de circa 6.000 hectare în Maramureș pe care pusese ochii asociația rudelor miliardarului Frank Timiș, „miliardarul fără chip” şi „miliardarul invizibil” cum mai este numit, a fost stins după o decizie a Tribunalul Sălaj.
Acesta a admis, în data de 6 februarie, apelul Asociației Composesorale Borșa, care revendică 17.000 hectare de pădure și ai cărei membri au avut câștig de cauză în procesul cu asociația rudelor miliardarului Frank Timiș, Composesoratul Cisla. El era fondat de Toader Ștețco, care este soțul Veronicăi Ștețco, verișoară primară a omului de afaceri, potrivit Libertatea.
Prin decizii luate la nivel județean, mai bine de o treime din suprafețele de 17.000 ha fuseseră direcționate către Composesoratul Cisla, deținut de apropriații lui Frank Timiș, miliardul născut la Borșa și cu afaceri în toată lumea în industria mineră și a diamantelor.
Pe scurt, lucrurile au stat în felul următor: grupul celor 2.000 de membri ai Composesoratului Nobil Borșa, Maramureș, a revendicat 17.000 de hectare de pământ „primite de la împărăteasa Maria Tereza”, lucru cu care autoritățile locale n-au fost de acord, susținând că de fapt ar fi vorba de „doar 6.000 de hectare”.
Chiar dacă problema a fost tranșată definitiv de instanțele din România în favoarea Composesoratului Nobil Borșa în anii 2000, autoritățile au contestat decizia de mai multe ori.
O poveste complicată
În 2005, Comisia Județeană pentru Fond Funciar din Maramureș a retrocedat peste 6.000 de hectare către nou-înființatul Composesorat Cisla din Borșa. Problemele au apărut pentru că suprafața se suprapunea peste aproape o treime din cele 17.000 hectare revendicate de Composesoratul Nobil Borșa, care câștigase în instanțe reconstituirea dreptului de proprietate în 2004.
Tribunalului Sălaj a anulat, însă, hotărârile prin care cele 6.000 hectare au ajuns la Composesoratul Cisla, iar în final a aprobat dizolvarea dizolvarea pârâtei ACC, adică Asociația Composesorală Cisla, fondată în 2005.
„Zona este în perimetrul minier Baia Borșa, iar noi considerăm că scopul final era altul, fiind vorba de Frank Timiș, inițiatorul proiectului de la Roșia Montană. Concret, e vorba de 6.056 de hectare pe care instanța observă că le-au obținut ilegal, iar acum composesoratul este dizolvat”, a declarat Matei Mihali, președintele Composesoratului Nobil Borșa.
Controversatul miliardar Frank Timiș cu cetățenie australiană s-a născut la Borșa și a devenit celebru ca fiind inițiator al proiectului Roșia Montană.