Rafturi speciale cu produse din gândaci în magazinele din România
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pregăteşte un proiect prin care să stabiliească cum ar trebui să fie etichetate și așezate pe rafturi produsele din gândaci.
Proiectul prevede ca produsele din gândaci să fie semnalizate special în magazine, urmând să fie etichetate și așezate diferit pe rafturi, astfel încât să fie ușor de observat de către consumatori.
Totodată, ANPC pregătește un document prin care să-i informeze corect pe consumatori vis-a-vis de produsele din gândaci.
„În prezent, luăm în calcul emiterea unui ordin de informare a consumatorului, legat de prezența acestor ingrediente într-un aliment.
Fiecare consumator trebuie să ia decizia dacă un produs corespunde exigențelor sau nu.
Noi lucrăm, conform inițiativei Direcției Generale de Control, la elaborarea acestui document și sperăm că vom reuși să gestionăm prezența acestor alimente corespunzător”, a spus Horia Constantinescu, președinte ANPC, la Antena 3 CNN.
Unul dintre produsele de acest gen care se găsește deja pe rafturile magazinelor din România este făina din greieri.
Pentru 100 de grame de făină de greieri, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar aproape 100 de lei. Iar un kilogram din această făină ajunge la prețul de 962 de lei. Totodată, făina de greieri se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio.
Datorită proprietăților ei nutritive, cantitatea folosită în preparate e mică. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente.
Greierii care devin materie primă sunt hrăniți doar cu vegetale şi sunt bine curăţați înainte de a fi măcinați.
„Oprim mâncarea timp de 24 de ore, apoi facem recoltarea. Un sistem automat selectează greierii. Urmăm protocoalele de siguranţă, la fel ca o fabrică de creveţi sau una de carne. Adormim greierii, apoi îi spălăm, îi fierbem – îi gătim în apă fiartă 9 minute”, a spus directorul Bicky Nguyen pentru Observator.
Producătorii de făină de greieri din Vietnam ne îndeamnă să mâncăm fără grijă alimente în compoziţia cărora intră noul ingredient.
„Dacă vreţi mâncare bună şi sănătoasă, încercaţi greierii. Sunt gustoşi! Au vitamine şi minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, fier, vitamina A, vitamina E”, a mai spus Bicky Nguyen.