Unul din trei tineri belgieni suferă de depresie
Un sondaj realizat în Belgia de Institutul de Sănătate Publică Sciensano a scos la iveală noi detalii tulburătoare despre criza severă de sănătate mintală care afectează în prezent tinerii belgieni.
Potrivit studiului, aproximativ unul din trei belgieni (29%) cu vârsta sub 30 de ani suferă de depresie, procent aproape dublu comparativ cu rata medie a depresiilor înregistrate în Belgia (17%).
Sondajul a constatat că cei care trăiesc singuri sunt semnificativ mai susceptibili la depresie decât cei care trăiesc un partener (27% comparativ cu 12%) și că persoanele cu diplomă de liceu (19%) sunt mai predispuse să fie depresive decât persoanele cu niveluri mai ridicate de educație (12%).
De asemenea, șomajul s-a dovedit a fi un factor semnificativ de depresie. Astfel, 34% dintre belgienii fără loc de muncă sunt depresivi, comparativ cu 15% dintre cei care au un loc de muncă. Belgienii care suferă de dizabilități s-au dovedit, de asemenea, a fi deosebit de predispuși la depresie (36%).
Studiul Sciensano a examinat şi nivelurile de anxietate auto-raportate de belgieni: o tulburare de dispoziție strâns legată de depresie, dar distinctă de aceastã.
Rezultatele au arătate că 30% dintre belgienii cu vârsta sub 30 de ani suferă de anxietate, asta în vreme ce procentul înregistrat la nivel naţional a fost de doar 19%. În plus, șomerii (33%), persoanele cu dizabilități (40%) și cei care trăiesc singuri (29%) s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului.
Dintre preocupările majore menționate de oamenii din sondaj, cele mai frecvent citate motive care generează depresia au fost preţurile ridicate la energie (70%) și războiul din Ucraina (56%), urmate de preţurile la alimente şi criza climatică (39% fiecare).
Studiul a constatat că tinerii belgieni sunt îngrijorați în special de schimbările climatice, de propria lor situație financiare, de potențiala pierdere a locului de munc şi de dificultatea de a găsi unul nou.
Cele mai recente cifre înseamnă că proporția belgienilor care suferă de depresie și anxietate aproape sa dublat în ultimii ani: în 2018, doar 9% dintre belgieni au suferit depresie, în timp ce 11% au suferit de anxietate, față de 17% și, respectiv, 19% în prezent.
Un punct de date deosebit de îngrijorător remarcat de studiu a fost măsura în care belgienii, dar în special tinerii au raportat o rezistență mentală slabă, descrisă de profesorul de psihologie Olivier Luminet la UCLouvain drept „abilitatea de a reveni după perioade dificile”. Astfel, mai mult de unul din trei belgieni (35%) au raportat o rezistență scăzută, însă această cifră crește la 58% dintre belgienii sub 30 de ani.
„Aceste rezultate arată încă o dată importanța monitorizării bunăstării populației, dar și a punerii în aplicare a unor politici adaptate, destinate în special tinerilor.