OMS avertizează că, după catastrofa din Turcia și Siria, există riscul izbucnirii unor epidemii
După seria de cutremure, Turcia și Siria sunt amenițate de o criză sanitară din cauza lipsei lipsei condițiilor de igienă, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Cadavre unele peste alte, în fose comune sau aflate în aer liber, supraviețuitori care nu au acces la apă, curent electric sau toalete funcționale – sunt condiții care favorizează răspândirea bolilor, explică OMS referitor la situația post cutremure din Turcia și Siria.
Potrivit OMS, este posibilă o criză sanitară provocată de această serie de cutremure.
”Trebuie să ne asigurăm că oamenii dispun de elementele esențiale pentru a supraviețui în continuare. Riscăm într-adevăr să asistăm la o a doua catastrofă care ar putea provoca mai multe victime comparativ cu dezastrul inițial dacă nu acționăm în același ritm și cu aceeași intensitate ca în cazul operațiunilor de căutare și salvare”, a avertizat Robert Holden, responsabil cu răspunsul privitor la cutremurul din Turcia și Siria din cadrul OMS.
În privința Siriei, organizațiile umanitare se tem de agravarea epidemiei de holeră, reapărută în această țară din august anul trecut, din cauza absenței rețelelor de canalizare sau a apei potabile.
În ianuarie anul acesta, ONU a raportat 77.561 de cazuri suspecte de holeră și 100 de decese.