Curentul s-a ieftinit cu aproape 16% într-o singură lună! Explicații

Publicat: 14 feb. 2023, 13:02, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Curentul s-a ieftinit cu aproape 16% într-o singură lună! Explicații
energie_bec

Institutul Național de Statistică a anunțat evoluția prețurilor de consum pentru ianuarie 2023 și observăm că prețul curentului a scăzut față de decembrie 2022.

Prețul energiei electrice a scăzut în ianuarie 2023 față de decembrie 2022 cu 15,82%, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. Informația poate să surprindă în contextul în care facturile la energie pentru populație nu au scăzut, ba din contră, conform diverselor reacții din spațiul public.

Atunci de unde vine scăderea constatată de INS?

La jumătatatea lunii ianuarie, pe piața spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) s-au constatat câteve ieftiniri în zile consecutive ale prețurilor la energie. De exemplu, pentru data de 19 ianuarie prețul a fost de 54 de euro MW/h, în scădere cu 33% față de prețul din ziua precedentă. Acea scădere bruscă a venit după o alta, tot de 33%. În Europa, prețurile variau între 130 și 190 de euro MW/h. Alături de noi, s-au situat bulgarii , tot cu 54 euro MW/h, și grecii, cu 58 euro MW/h.

Explicația este una singură: a bătut vântul foarte puternic și a existat producție mare pe eolian, conform datelor prezentate Transelectrica. În ziua de 18 ianuarie, fermele eoliene au asigurat o cincime din producția de curent, la fel ca centralele electrice care utilizează hidrocarburi, peste producția celor două reactoare de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă. Centralele hidro au produs ceva mai bine de un sfert din producție.

S-a ajuns ca România să aibă ăn acele zile să aibă cele mai mici prețuri ale energiei de pe piața spot, tranzacționabilă la bursă, din Europa, cu excepția statelor din Peninsula Iberică și a câtorva regiuni din nordul Norvegiei.

România și-a permis chiar să vândă energie peste graniță, în Ungaria și Bulgaria, conform datelor OPCOM.

Piața spot mai e denumită și Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). E locul unde se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică, cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Cu alte cuvinte, vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg azi la un preț, negociat pe loc, în funcție de mai condiții din regimul cuplat, iar cantitatea negociată se livrează mâine, într-un anumit interval orar.

Totuși, dacă facem raportarea pe un an de zile, curentul s-a scumpit cu 21,23% în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022.

La gaze, prețul din ianuarie 2023 a fost similar cu cel din decembrie 2022, dar mai mare cu 27,79% față de prima lună din 2022.