Expert american: Datoriile generate de conflictul din Ucraina riscă noi războaie fără câștigători
Dan Steinbock, un recunoscut expert american în geopolitică, a publicat recent un articol în “The American Conservative” în care a detaliat implicaţiile economice pe termen lung la nivel global ale războiului din Ucraina. Analiza acestuia arată că asemenea războiului din Vietnam, politicienii și intelectualii de elită din SUA refuză să recunoască adevăratele costuri economice și umane ale escaladării războiului din Ucraina, determinând astfel sacrificarea realismului în favoarea iluziei.
Steinbock susţine că „prelungirea conflictului din Ucraina va avea repercusiuni globale adverse, extinse și de lungă durată”.
Dan Steinbock arată că ce se întâmplă acum în Ucraina „este într-adevăr un spectacol care amintește în mod ciudat de evenimentele cu peste o jumătate de secol în urmă, când războiul proxy al Washingtonului din Vietnam a escaladat, fiind alimentată de auto-amăgirea ideologică, chiar dacă eșua”.
Amintind de volumul „Cei mai buni și mai străluciți”, publicat în 1972 de David Halberstam, expertul american susține că refuzul politicienilor și intelectualilor de elită din SUA de a recunoaște adevăratele costuri economice și umane ale escaladării Vietnamului îi determină să sacrifice realismul în favoarea iluziei.
Amintind și de afirmaţia fostului secretar de stat american, Dean Rusk („Nu ne vom retrage până când războiul nu va fi câștigat!”) din perioada războiului din Vietnan, expertul american face o similitudine cu declaraţia actualului secretar de stat Antony Blinken, care în timpul unei vizite efectuată la Kiev (n.r. – septembrie 2022) a promis un sprijin durabil al SUA pentru Ucraina („Vom sprijini poporul Ucrainei atâta timp cât este nevoie!”), în ciuda faptului că o înfrângere a ucrainenilor este evidentă de multă vreme.
Economia ucraineană a falimentat
„Auto-amăgirile ideologice au un preț”, a remarcat Steinbock, el adăugând că “războiul proxy condus de SUA/NATO împotriva Rusiei în Ucraina a falimentat deja economia ucraineană” şi va accelera declinul rolului internațional al SUA și a perspectivelor economice globale”.
„Când marile puteri nu reușesc să-și echilibreze baza economică cu puterea lor militară și angajamentele strategice, ele riscă supratensionarea imperială. Acesta este riscul global cheie al Americii. Și, datorită rolului SUA în economia mondială, repercusiunile globale ale unei astfel de supratensionări vor fi adverse, extinse și de lungă durată”, susţine Dan Steinbock.
Acesta subliniază că estimarea sa se bazează pe faptul că deja luni înainte de operațiunile rusești din această iarnă, Guvernul de la Kiev şi Comisia Europeană au estimat că invazia Rusiei a provocat Ucrainei daune directe de peste 97 miliarde dolari, iar reconstrucția ţării va costa peste 350 miliarde dolari.
In acest context, Steinbock susţine că deşi ajutorul economic și umanitar de peste 106 miliarde dolari pentru Ucraina este proiectat să dureze până în septembrie 2023, acesta va fi epuizat până în mai 2023 dacă rata actuală de cheltuieli (6,8 miliarde dolari/lună) se va menţine.
Daune echivalente cu 60% din PIB
Mai mult, acesta estimează că deşi SUA şi aliaţii lor continuă să promoveze în mass-media internațională mirajul triumfului militar al ucrainienilor, PIB-ul real al țării scăzuse cu peste 35% anual în al treilea trimestru al anului 2022 (n.r. – înainte de recentul atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii), în vreme ce daunele directe aduse infrastructurii ajunseseră în septembrie la 127 miliarde dolari, adică echivalentul a peste 60% din PIB-ul de dinainte de război (aproximativ 200 miliarde dolari).
Ca atare, Dan Steinbock conchide că “impactul asupra capacității productive a sectoarelor cheie din Ucraina, datorat pagubelor sau ocupației, este substanțial și de lungă durată”, în contextul în care „ponderea populației cu veniturile sub pragul național de sărăcie din Ucraina a depăşit 60%, securitatea energetică se înrăutățeşte, iar strămutarea masivă a populației şi fluxurile de refugiați cresc”.
Dan Steinbock aminteşte în analiza sa faptul că doar în ultimele două decenii costul războiului global a costat SUA și partenerii săi peste 8 trilioane USD și 900.000 de morți, ceea ce va face ca PIB-ul SUA să cunoască o creştere pe termen lung de numai 0,1 – 0,2%. Adept al principiului „America first!”, expertul american previzionează că datoria SUA ca procent din PIB va depășind 107% în 2031 și va continua crească la 185% din PIB în 2052.
„Datoria ridicată și în creștere ca procent din PIB-ul SUA va încetini creșterea economică, va crește plățile dobânzilor către deținătorii străini de datorii americane și va spori riscul unei crize fiscale”, avertizează Steinbock, care arată că „pe măsură ce administrația Biden își extinde doctrina ucraineană de la Rusia la Iran, Taiwan și în alte părți, alocările pentru apărare vor fi în creștere, ceea ce va contribui și mai mult la creșterea datoriilor, a deficitelor duble și a ratelor reale ale dobânzilor”.
Sugerând faptul că în ultimul deceniu „economia mondială a fost condusă de agende geopolitice, nu de priorități economice, astfel că rezultatele au fost catastrofale”, reputatul expert american avertizează – în contextul apariţiei recesiunii globale – că „datoria excesivă riscă noi războaie care nu vor avea câștigători!”.