Zborurile militare NATO, scutite de la plata tarifelor aeroportuare sau de navigaţie
Zborurile militare ale statelor membre NATO vor fi exceptate de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau aeroportuare, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale. Prevederea a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi
Prevederea a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi, în calitate de camera decizională, ca urmare a introducerii pe ordinea de zi a proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr.17/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 21/2020 referitoare la Codul aerian.
Noile dispoziţii vizează, în principal, exceptarea de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană şi a tarifelor aeroportuare de pasager, securitate, dezvoltare, tranzit, transfer, aterizare, staţionare şi iluminat a zborurilor militare efectuate de aeronavele unui stat membru al NATO, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale în acest sens între România şi statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
Mai mult, cadrul legal care va fi aplicat în viitor prevede şi acoperirea situaţiilor în care anumite zboruri vor face obiectul scutirii de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană sau aeroportuare, în baza unor tratate la care România este parte.
Conform iniţiatorilor, noile reglementări creează cadrul legal pentru respectarea unor viitoare angajamente pe care România şi le-ar putea asuma prin tratate internaţionale, în ceea ce priveşte scutirea unor categorii de zboruri de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau a celor aeroportuare.