Condamnați de judecători la transparență, USR se laudă că o vor face „totală”, dar la alții
După ce au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel București și în primă instanță de Tribunalul Bacău pentru că nu furnizează informații de interes public, Uniunea salvați România se laudă că va aplica „transparență totală”. Nu în cazul lor, ci al altor instituții.
Într-o postare făcută miercuri pe Facebook, reprezentanții USR promit că vor facilita accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, contractele de achiziții publice și la informațiile relevante privind instituțiile statului – de la Guvern, până la primării.
„Instituțiile Statului sunt extrem de opace. Informațiile se dau greu și presupun multă birocrație. Într-un astfel de climat, diverse grupuri infracționale și-au putut crea ușor rețele de furt al banului public, pentru că au știut că nu îi va deranja nimeni. Transparența va permite tuturor cetățenilor să afle cum funcționează Statul și dacă banii pe care îi strânge din taxe și contribuții sunt furați, risipiți – sau, dimpotrivă, dacă sunt cheltuiți efficient”, susțin reprezentanții USR.
Concret, promit că vom solicita publicarea online a tuturor contractelor de achiziții publice, fără a menționa însă și ce i-a împiedicat să facă acest lucru în cei patru ani de când au reprezentanți în Parlament.
Probleme în justiție pentru USR de la lipsa transparenței
Transparența este tocmai unul dintre capitolele la care USR stă extrem de prost. Gruparea a fost obligată de Curtea de Apel București să comunice, la solicitarea Asociației Evoluție în Instituție, ce angajaţi are partidul (respectiv pe ce posturi lucrează aceştia), funcţiile angajaţilor, dacă salariaţii deţin o funcţie în partid, cu cât au fost remuneraţi la angajare şi cu cât sunt remuneraţi la data cererii. În condițiile în care până la sfârșitul săptămânii trecute USR a ignorat sentința definitive a Curții de Apel, reprezentanții asociației au amenințat că vor recurge la executare silită.
O situație similar, de opacitate informațională, a fost la Bacău. Filiala USR din localitate este obligată deja de Tribunalul Bacău să comunice reclamantului Sebastian Hriban „următoarele informaţii de interes public: sursele financiare şi bugetul Partidului Uniunea Salvaţi România-Filiala Judeteană Bacău, bilantul contabil al organizatiei Filialei Judetene, aferente perioadei 2016-2019, lista persoanelor remunerate în baza unui contract de muncă sau de colaborare din veniturile USR-Filiala Judeteană Bacău aferenta anilor 2016-2019, daca exista în cadrul USR-Filiala Judeţeană Bacău persoane care mai sunt remunerate de USR si care detin în continuare functii de conducere în cadrul USR-Filiala Judeteana Bacău, dacă există un contract de împrumut pentru suma de 93000 de lei acordat Partidului USR de către Lucian Daniel Stanciu -Viziteu, iar în caz afirmativ să îi comunice o copie a acestui contract reclamantului si să precizeze care a fost destinatia sumei de 93.000 de lei împrumutată de către USR Bacău de la persoana fizica Lucian Daniel Stanciu -Viziteu, cu anonimizarea datelor cu caracter personal”, conform minutei de pe portalul de judecată.
În acest ultim caz, decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.