Moșii de iarnă, tradiţii şi obiceiuri. Ce se împarte de Sâmbăta Morților
Moşii de iarnă, tradiții și obiceiuri. Pentru acest ritual creștin, credincioşii duc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi, precum colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
De sărbătoarea Sâmbăta Moşilor de iarnă, în sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Pe de altă parte, după terminarea Sfintei Liturghii, pe 18 februarie, rudele celor adormiţi mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte.
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Moşii de iarnă
În ziua de Moşii de iarnă, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor.
O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaţilor pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de iarnă, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.
Tradiţia mai spune că, de Moșii de iarnă, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată.
De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit, mai spune o tradiţie legată de vestimentaţie.
Totodată, în ziua Moșilor de iarnă se merge la cimitir și se curăță mormintele morților și așează flori proaspete, dar și lumânări și candele.
La sate există obiceiul ca în ziua Moșilor de iarnă, în casele creștinilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemaţi rudele, vecinii, dar şi oamenii nevoiaşi.
Ce se împarte de Sâmbăta Morților
La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare.
Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.
În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.