Mini robotul, alternativă la colonoscopie!
Un grup de cercetători au imaginat un mini robot, de mărimea unei pastile, capabil să furnizeze informații extrem de precise, alternativă la colonoscopie, un examen invaziv.
Pentru explorarea colonului nu este decât o singur soluție: colonoscopia. Acest examen, realizat de medicul gastroenterolog, constă în introducerea prin anus a unui tub flexibil care are o cameră pentru vizualizarea anomaliilor sau leziunilor la nivelul colonului. De asemenea, se pot preleva biopsii pentru examinare la microscop. Totuși, colonoscopia rămâne un examen foarte invaziv.
În țările occidentale, se estimează că între 3% și 5% din populația adultă suferă de constipație cronică. Și dacă se ia în calcul constipația ocazională, atunci aceasta ar fi valabilă la 15% până la 35% din populația adultă.
Constipația se definește prin numărul scaunelor sub trei pe săptămână, duritatea lor și efortul de a fi eliminate. După vârsta de 55 de ani, indivizii au un risc de cinci ori mai mare de a suferi de constipație, cronică sau ocazională, comparativ cu adulții tineri.
Pentru diagnosticul patologiilor tubului digestiv, în cazul cărora constipația este unul dintre simptome, gastroenterologii sunt obligați să realizeze acest examen invaziv – colonoscopia.
O echipă a avut o formidabilă idee: a conceput un mini robot care se înghite, cu scopul de a explora tubul digestiv. Rezultatele au fost publicate în numărul din 13 februarie 2023 al revistei Nature electronics.
Robotul în miniatură arată ca o capsulă gelationasă, cum sunt cele care conțin un medicament. Are o lungime de 20 de milimetri și o lățime de 8 milimetri. El este cuplat la un dispozitiv aflat în exteriorul corpului, capabil să emită un câmp electromagnetic.
Odată ingerat, acest mini robot poate fi localizat în tubul digestiv cu o precizie incredibilă, între 5 și 10 milimetri. El este capabil de a capta o valoare electromagnetică unică în funcție de distanța care îl separă de dispozitivul extern. Datele sunt transmise unui ordinator sau chiar unui telefon (bluetooth). Astfel, poate fi identificată cu precizie în ce zonă a tubului digestiv se află o diminuare a activității intestinale responsabilă de constipație.
Dispozitivul a fost testat pe porci, al căror tub digestiv este comparabil cu cel al omului.
Autorii acestui roboțel speră ca în curând să înceapă studiile clinice pe oameni.
De asemenea, autorii speră să folosească acest mini robot în cazul incontinenței fecale, o patologie care diminuează calitatea vieții, fiind mai frecventă în cazul persoanelor în vârstă.