Gheorghe Mărmureanu: Cutremurele din Gorj ar putea „migra” spre zona Hunedoarei
Nu este exclus ca una de șoc a cutremurelor din Gorj să „migreze” spre județul vecin, Hunedoara, este anunțul făcut de Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Gheorghe Mărmureanu a mai atras atenția asupra faptului că este, însă nevoie de studii și date mai complexe pentru a avea o imagine mai clară asupra modului în care evoluează sistemul de cutremure din Oltenia.
„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante. Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru adevarul.ro.
Reacția vine în contextul în care autoritățile hunedorene au decis evacuarea a 11 blocuri din orașul Aninoasa, după ce expertiza a arătat că “se află în stare avansată de degradare, accentuată în urma cutremurelor din județul Gorj”.
ISU caută spații de cazare pentru cele 562 de persoane, dintre care 118 copii, care locuiesc în aceste clădiri.
Gheorghe Mărmureanu a vorbit și despre seismele care au lovit Turcia şi Siria. Acesta atrage atenția și susține că magnitudinea cutremurelor ar putea fi mult mai mare decât cea raportată.
De asemenea, profesorul Mărmureanu a declarat că nu a mai văzut vreodată ca o zonă să fie lovită de un cutremur de peste 7,5 pe Richter la scurt timp după un cutremur asemănător.
„Sincer să vă spun, nu am mai văzut așa ceva ca după un cutremur mare să avem altul tot atât de mare după câteva ore. Eu am lucrat foarte mult timp cu colegii din Turcia și printre blocurile pe care le văd la televizor mă plimbam cu ei, când eram mai tânăr. De multe ori, nu am înțeles filosofia lor de gândire a acestora cutremure.
Pentru că aceste cutremure de suprafață au o accelerație foarte mare și produc deplasări mari. Vrancea este un sistem tectonic de mare adâncime, iar cutremurele au alte efecte, adică lucrează pe perioade lungi, pe când aici, vedeți, sunt cutremure de suprafață unde sunt frecvențe mari și perioade mici.
Și când eram cu ei acolo aveam discuții. Dar dacă ne uităm pe harta Turciei vedem că e o propagare de la est la vest și propagarea asta merge până aproape de Spania, traversează toată Marea Mediterană, o parte de Africa, și e o situație altfel decât ce știm. Am spus întregii lumi, Vrancea noastră nu este influențată cu nimic de cutremurele din Turcia”, a declarat Mărmureanu pentru Antena 3.