Lovitură pentru fermierii români: Încă un an fără taxe vamale pentru produsele importate din Ucraina
Suspendarea taxelor la import a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană ar putea să fie prelungită cu un an, potrivit unei propunei a Comisiei Europeană, care susține că este vorba de un sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunţat executivul comunitar.
Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.
Dat fiind creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.
Mecanismul va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.
Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de către Consiliul Uniunii Europene.
Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, dar și omologii săi din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, au solicitat în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles din luna ianuarie un „sprijin imediat”, astfel încât activitatea din agricultură să poată continua.
Polonezii au ajuns chiar să blocheze, la începutul lunii februarie, circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.
Citeste si China, o piață interzisă pentru producătorii români de porumb