Ceapa, un produs de lux în mai multe țări. Ce a avertizat ONU și Banca Mondială
Prețul cepei a crescut alarmant de mult, influențând și prețul celorlalte alimente de bază. Creșterea prețului a determinat mai multe țări să ia măsuri pentru a-și asigura necesarul.
Din cauza prețului mult prea mare, în unele țări, ceapa a ajuns să fie considerată un produs de lux.Prețul cepei a determinat și creșterea prețurilor la alte alimente de bază, existând astfel un risc major de malnutriție la nivel mondial.
Marocul, Turcia și Kazahstanul au fost printre primele țări care au luat măsuri și au oprit unele exporturi de ceapă.
Însă, ONU și Banca Mondială au avertizat că restricțiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include și morcovii, tomatele, cartofii și merele.
În Marea Britanie unele magazine au introdus limite temporare în privința numărului de fructe și legume achiziționate.
„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, spune Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Din cauza situației prezente, cercetătorul specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra susține că este necesar ca agenda politică la nivel global să fie modificată.
„Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”, a spus el.