Card energie. Ce se întâmplă dacă este decedată persoana pe numele căreia a fost emisă factura
Beneficiarii cardurilor de energie au început să plătească facturile, însă apar tot felul de probleme mai mult sau mai puțin neprevăzute. De exemplu, mai mulți cititori ne-au întrebat dacă se poate plăti în situația în care factura este emisă pe numele unei persoane decedate.
Am sunat la call-center-ul pus la dispoziție de Poșta Română, adică la numărul 031/9966 și, spre surpriza noastră, ne-a răspuns un operator destul de repede, în vreo 3 minute din a doua încercare, ce-i drept, care ne-a lămurit destul de bine la întrebările pe care i le-am pus. Mai trebuie specificat și faptul că la primul apel numărul părea ca fiind deranjat, așa că dacă pățiți la fel trebuie insistat.
Iată și răspunsul pentru beneficarii cardurilor de energie pentru care adresa de pe card este similara cu cea de pe factură, emisă, însă pe unele unei persoane decedate.
”Dacă unul dintre beneficiarii de pe card este decedat, beneficiarul de pe card aflat in viață îl poate folosi folosi cu conditia ca adresa de pe buletin, card și factura de la locul de consum să fie aceeași, chiar dacă factura este emisă pe un alt nume”, ne-a precizat un reprezentant al Poștei Române.
Unde puteți suna pentru lămuri cu privire la cardul de energie
Pentru orice informații în legătură cu sprijinul pentru compensarea prețului la energie se poate apela serviciul de Call Center care funcționează în cadrul C.N. POȘTA ROMÂNĂ, la numărul de telefon 031/9966, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene.
În cadrul Call Center-ului se pot obține informații cu privire la:
- Calitatea de beneficiar de sprijin;
- Emiterea, distribuirea și valabilitatea cardului de energie;
- Numărul și situația veniturilor pentru colocatarii cu care locuiește beneficiarul de sprijin;
- Situația colocatarilor care se află la aceeași adresă de domiciliu cu beneficiarul ajutorului de sprijin;
- Ce trebuie să facă beneficiarul în situația în care cardul este pierdut/deteriorat;
- Modalitatea de plată a facturilor la energie și a decontării lemnelor pentru foc.
Cine beneficiază de cardul de energie
Românii vulnerabili primesc sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023. Ajutorul este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
De cardurile de energie beneficiază următoarele categorii de persoane: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Potrivit MIPE, ”sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulţi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei”.
Citeste si Cum se plătește cu cardul de energie, dacă factura este pe alt nume. Probleme legate de adresă