Care este poziția Patriarhiei Române în scandalul pelerinajului de Sfântul Andrei
Pelerinajul de Sfântul Andrei a stârnit numeroase controverse. Arhiepiscopul Teodosie vrea în continuare ca pelerinajul să aibă loc în ciuda deciziei instanței și a restricțiilor impuse de autorități.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Românie, Vasile Bănescu, reamintește că Biserica încurajează respectarea regulilor sanitare de protecție.
„Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, afirmă Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al BOR spune că „acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea”.
Bănescu mai transmite că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să se implice în medierea acestei situații.
„Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci „Secretariatul de Stat pentru Culte” are obligaţia onorantă de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/Arhiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei”, consideră Bănescu.
Vasile Bănescu a menționat însă că oamenii au dreptul la libertate religioasă, iar acest lucru este garantat de Constituție.
„Cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie. Greutatea responsabilităţii de a proteja pacea socială, oferind condiţii şi soluţii în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligaţia să motiveze limpede restricţiile şi, într-o asemenea situaţie de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democraţie autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, aşa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanţii cultelor, ai Bisericii, este prin natura şi intenţia lui firească unul benefic pentru toate părţile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică şi socială a întregii noastre societăţi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Arhiepiscopul Tomisului Teodosie a trimis către premierul României o scrisoare prin care acuză că măsurile impuse de Guvern generează „abuzuri” împotriva credincioșilor.
Pelerianjul de Sfântul Andrei, interzis de instanță
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au hotărât că anul acesta nu va avea loc pelerinajul de Sfântul Andrei. Decizia poate fi contestată în cinci zile.
Sfântul Andrei este pe 30 noiembrie, deci chiar dacă decizia ar fi contestată aceasta nu va fi pusă în practică.
Pe timpul stării de urgență s-a stabilit că la pelerinajele religioase pot participa doar localnicii. Judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins solicitatea Arhiepiscopiei Tomisului prin care s-a cerut ca măsura Guvernului să fie anulată astfel încât pelerinajul de Sfântul Andrei să aibă loc.