Până în 2050, în lume, este posibilă o triplare a numărului adulților afectați de demență!

Publicat: 03 mart. 2023, 21:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Până în 2050, în lume, este posibilă o triplare a numărului adulților afectați de demență!

Studiul Global Burden of Disease , 2019 (Estimarea prevalenței globale a demenței în 2019 și a prevalenței prognozate în 2050) subliniază că, în lume, numărul adulților afectați de demență s-ar putea tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, transmite Euronews.

La nivel global, s-a estimat că numărul persoanelor afectate de demență a crescut cu 117% între 1990 și 2016, în mare parte din cauza îmbătrânirii populației.

Potrivit cercetătorilor, această creștere este provocată, în principal, de creșterea și îmbătrânirea populației. În același timp, pentru a explica această ipoteză sunt luați în calcul și alți factori de risc de demență: tabagismul, obezitatea, hiperglicemia și nivelul scăzut de educație.

În prezent, în lume, demența este a șaptea cauză de deces și una din principalele cauze de invaliditate și de dependență în cazul persoanelor în vârstă. Și, la nivel global, în 2019, costurile legate de demență  au fost estimate la peste 880 miliarde de dolari.

Europa

Cazurile de demență ar putea să crească în toate țările, dar se estimează că o mare parte a Europei va cunoaște creșteri mai mici, totuși semnificative, comparativ cu cele din alte zone geografice.

Potrivit estimărilor, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, creșterea va fi cea mai mare (367%), la care se adaugă Africa subsahariană (357%).

Europa occidentală s-ar putea confrunta cu o creștere cu 74%: adică de la aproape 8 milioane de cazuri de demență în 2019 la aproximativ 14 milioane în 2050.

Pentru Europa centrală se prognozează o creștere cu 82% a numărului de cazuri, de la aproape 2 milioane la aproximativ 3,6 milioane, în timp ce în Europa orientală, o creștere cu 92%, de la 2,9 milioane la peste 5,5 milioane de cazuri.

”Trebuie să reducem expunerea la principalii factori de risc în fiecare țară”, a declarat autorul principal, Emma Nichols, de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul University Washington.

Este inevitabil?

Deși demența afectează în principal persoanele în vârstă, totuși ea nu este consecința inevitabilă a îmbătrânirii.

Potrivit unui raport al Commission Lancet publicat în 2020, până la 40% din cazurile de demență ar putea fi evitate sau temporizate dacă expunerea la 12 factori de risc cunoscuți este eliminată: nivelul scăzut de educație, hipertensiunea arterială, deficitul auditiv, tabagismul, obezitatea, depresia, sedentarismul, diabetul, izolarea socială, abuzul de alcool, traumatismul cranian, poluarea atmosferică.

Trebuie adăugat că autorii acestei noi cercetări au recunoscut că analiza lor este limitată din cauza lipsei multor date corecte din numeroase regiuni ale lumii și de studiile care folosesc diferite metodologii și definiții pentru demență.