Mic portret de traseist prin conducerea mai multor ministere
În mapa fiecărui referent de specialitate dintr-o primărie stă pixul de șef de minister, după cum o dovedește cazul Ramonei Moldovan. Ce nu este un simplu caz, ci un adevărat exemplu: după o scurtă experiență în primăria Cluj – Napoca a ajuns, la 27 de ani, șef în Ministerul de Interne, apoi în Ministerul Transporturilor, al Fondurilor Europene și cel al Cercetării. În conducerea acestuia din urmă a și fost reconfirmată, vineri, de premierul Ciucă.
Cariera Ramonei Moldovan începea în 2003: la o lună după ce termina Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică din Cluj – Napoca, tânăra de 23 de ani s-a angajat în primăria din localitate ca referent de specialitate, cel mai mic nivel în administrație.
A rezistat un an și trei luni, după care a făcut o schimbare bruscă de carieră în favoarea unui post de relații cu clienții la Orange. Până în martie 2006, când în față i s-au deschis porțile Ministerului Administrației și Internelor (în plin guvernul liberal Tăriceanu I).
Pășea aici ca expert. Un an și jumătate mai târziu, tânăra de 27 de ani ajungea șef de birou. Guvernul deja se schimbase, era Tăriceanu II.
Traseul ministerial
Martie 2009 marca o nouă treaptă ministerială cucerită, în aceeași instituție a Administrației și Internelor. Devenea, pentru patru luni, șef serviciu apoi director în ministerul care rămânea doar de Interne, despărțindu-se de Administrație.
Avea deja 29 de ani. Guvernul, din nou se schimbase: era Boc I, condus de fostul ei șef de la primăria din Cluj – Napoca.
În 2014, ajungea șef de cabinet al secretarului de stat din același MAI. Guvernul se schimbase, de această dată era condus de Ponta (PSD). La finalul acestei guvernări, în 2015, i s-a încheiat cariera în conducerea MAI, după ce rezistase fără probleme celor cinci ani de guvernare Ponta (important de precizat că liberalii au făcut parte din guvern până în 2014).
A lucrat apoi ca expert sau șef de proiect în cadrul unor proiecte externe în Albania, Macedonia și Kosovo pentru a reveni în 2018 în România, ca specialist al Băncii Mondiale.
Regăsirea ministerială
Anul 2021 era cel în care în care decidea să renunțe la cei 4.000 euro lunar de la Banca Mondială pentru un salariu de două ori mai mic, în fruntea Ministerului Transporturilor, ca secretar general. Guvernul era condus de liberalul Florin Cîțu.
A stat doar șapte luni și s-a mutat pentru un an secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator tehnic PNRR.
Din septembrie 2022 a fost numită în conducerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării ca Secretar General Adjunct. Funcție în care a fost reconfirmată vineri de premierul Ciucă tot temporar, pentru alte șase luni.
Cu o mică excepție (finalul guvernului Ponta), toate guvernele în care a ocupat funcții de conducere ministeriale aveau o componentă liberală.
Componentă cu care se întâlnește și în viața de familie, ca soție a lui Paul – Cristian Moldovan, administratorul public al Primăriei sector 6 și liderul liberal al Sector 6.