Iohannis și cabinetul Ciucă au știut că Ucraina adâncește Canalul Bâstroe, din toamna lui 2022 EXCLUSIV
Pe zi ce trece constatăm că membrii cabinetului Ciucă și președintele Klaus Iohannis au știut, cel puțin din toamna anului trecut, că autoritățile din Ucraina au trecut la adâncirea canalului Bâstroe, iar acum PUTEREA va prezenta documentele oficiale care demonstrează acest aspect.
Ciucă nu este pe aceeași lungime de undă cu Iohannis
Declarațiile din ultimele zile, care mai de care mai aberante, ale diverșilor politicieni români și băgători de seamă privind adâncirea Canalului Bâstroe de către autoritățile din Ucraina au dus în derizoriu o problemă extrem de gravă a siguranței naționale a României. Iar declarația președintelului Klaus Iohannis a alimentat și mai mult speculațiile privind faptul că autoritățile române știau de demersul Ucrainei. ”Politicienii noștri, înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții să vadă ce este acolo. Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin. Nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei, dar nici nu e bine să ne ambalăm fără știm despre ce este vorba”, a declarat Klaus Iohannis. De ce oare? Era cumva informat șeful statului despre acest demers al Ucrainei și nu se dorea ca acesta să devină public?
Deocamdată, PUTEREA a solicitat CSAT să precizeze dacă a fost informat despre demersurile Ucrainei de adâncirea a Canalului Bâstroe, dar încă nu am primit vreun răspuns. Ulterior, a venit premierul Nicolae Ciucă și ne-a anunțat că ”Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat, şi anume 3,5 metri adâncime”. Dar, între timp, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat că adâncimea Calului Bâstroe s-a mărit de la 3,9 la 6,5 metri. PUTEREA a semnalat, în premieră, încă din data de 10 februarie 2023 că Ucraina adâncește Canalul Bâstroe fără acordul României .
Tot PUTEREA a dezvăluit, tot în premieră, că Comisia Europeană a solicitat feedback-ul României privind adâncirea de către Ucraina a canalelor Bâstroe și Chilia.
MAE, martie 2021: ”Autoritățile din Ucraina vor respecta cu strictețe cerințele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul inițierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigație”
Numai că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe este postat în martie 2021 un comunicat al Departamentului Afaceri Juridice denumit Canalul Bâstore (vezi documentul în facsimil) de unde aflăm: ”Ca urmare a acestor eforturi internaționale, autoritățile ucrainene au anunțat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinței Părților la Convenția de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunța la proiectul inițial și că vor respecta cu strictețe cerințele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul inițierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigație. Având, însă, în vedere că proiectul inițial a fost parțial realizat, s-a cerut autorităților ucrainene să evalueze impactul lucrărilor efectuate până în prezent”. Adică, deja partea ucrainiană anunțase un nou proiect de adâncire a Canalului Bâstroe. De asemenea, în comunicat se precizează că ”În prezent, autoritățile române și cele ucrainene negociază încheierea unui acord bilateral pentru implementarea Convenției de la Espoo care să conțină, pe baza experienței acumulate în ceea ce privește proiectul Bâstroe, prevederi clare pentru desfășurarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului”.
16 noiembrie 2022: Guvernul României aprobă memorandumul privind Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier.
Dar, surpriză! Pe 16 noiembrie 2022, Guvernul României condus de Nicolae Ciucă aprobă memorandumul cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier (vezi documentul în facsimil).
”La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, semnarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră. Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo) a fost elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) și adoptată în localitatea Espoo, Finlanda, la 25 februarie 1991, intrând în vigoare la 10 septembrie 1997. România a ratificat Convenția la 29 martie 2001 (Legea nr. 22/2001)”, se precizează în memorandum.
Mai mult, în acest document se stipulează că ” Prevederile acestei Convenții au fost invocate de autoritățile române în ceea ce privește realizarea, de către partea ucraineană, a proiectului canalului de navigație de mare adâncime pe brațele Bâstroe și Chilia ale Dunării (proiectul Bâstroe)”.Opssss! Deci România a invocat prin adoptarea acestui memorandum prevederile Convenției Espoo privind realizarea de către partea ucrainiană ”a proiectului canalului de navigație de mare adâncime pe brațele Bâstroe și Chilia ale Dunării (proiectul Bâstroe)”. Asta înseamnă că deja autoritățile ucrainiene anunțaseră demararea procedurilor, adică a lucrărilor, de adâncire a Canalului Bâstroe.
21 noiembrie 2022: Barna Tanczos semnează Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției Espoo
Ulterior, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ne anunță printr-un comunicat de presă că ministrul ”Barna TÁNCZOS, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu delegația ucraineană condusă de Ruslan STRILETS, ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei” (vezi comunicatul integral).
În cadrul acestei întâlniri, ”cei doi demnitari au semnat Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră (Convenția Espoo). Dar, în finalul comunicatului aflăm cu surpriză că ”Textul final a fost convenit în luna septembrie a acestui an și reprezintă rezultatul unor eforturi susținute a experților din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și din Ministerul Afacerilor Externe. Încheierea Acordului a fost, de altfel, întotdeauna pe agenda discuțiilor bilaterale ale conducerilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”.
Practic, în septembrie 2022, cele două ministere conduse de Barna Tanczos și Bogdan Aurescu au căzut de acord privind Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și ”La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în sedința din data de 16 noiembrie 2022, semnarea acestui acord”.
De ce este secretizat Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind Convenția Espoo
Numai că, deocamdată nimeni nu știe ce s-a stipulat în Acordul dintre Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră. De ce? Pentru că nu a fost făcut public nici de Guvern, nici de Ministerul de Externe și nici de cel al Mediului. Astfel, din prezentarea acestor documente oficiale reiese, fără tăgadă, că autoritățile române au fost informate încă de anul trecut de faptul că Ucraina adâncește Canalul Bâstroe, dar cu toate acestea, n-au scos o vorbă, iar acum președintele Klaus Iohannis ne recomandă să facem ciocul mic când vine vorba despre acest subiect. De ce oare?