Transgaz, plină de securiști, neamuri și vecini, n-a plătit redevențele petroliere!
Lista companiilor care nu au plătit în întregime redevențele petroliere cuprinde patru nume, iar primul dintre ele este o societate de stat. Una care deține un monopol pe piața de gaze naturale.
Un paradox al economiei românești este acela că societatea care deține monopolul transportului de gaze nu își plătește la timp obligațiile față de fisc. Asta în condițiile în care tarifele de transport sunt reglementate de către ANRE, în funcție de costuri ce sunt recunoscute de către autoritatea de reglementare. Iar profitul este și el stabilit.
Este vorba de Transgaz Mediaș, companie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Aceasta apare la finele anului trecut cu datorii în sumă totală de 152,94 milioane de lei, redevențele petroliere neplătite, conform unui document semnat de către Mădălin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
Documentul arată că este vorba de arierate nerecuperabile. Acestea reprezintă obligații bugetare restante pentru care organele fiscale nu pot iniția sau continua măsurile de executare silită, aceasta fiind suspendată: creanțele debitorilor pentru care s-a dispus suspendarea executării silite de către instanța judecătorească; obligațiile fiscale restante ale contribuabililor aflați sub indicența Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței.
Practic, obligațiile Transgaz au fost șterse printr-o lege despre care se spune că transpune o directivă a Parlamentului European și a Consiliului din 2001, și un monopol a fost salvat.
Prin Legea nr.244/9 noiembrie 2020 s-a stabilit cota de redevenţă anuală pe care o plăteşte operatorul de transport de gaze naturale la 0,4% din veniturile brute realizate din operaţiuni de transport şi tranzit al gazelor naturale prin sistemele naţionale de transport, aflate în proprietatea publică a statului.
Conform art.2 din Legea petrolului nr. 238/2004, redevenţa petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condiţiile legii, pentru exploatarea unui zacamânt petrolier şi a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului şi tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum şi operării terminalelor petroliere.
Datoriile Transgaz au crescut de aproape șapte ori de când Ion Sterian e șef
Transgaz este condusă de șase ani de către Ion Sterian, prietenul tuturor. Acesta a rezistat în funcție indiferent de regim printr-o asociere cu întreagă ”camarilă” provenită din serviciile secrete. În plus, Transgaz s-a umplut de rude, prieteni și vecini, după cum a scris Puterea. Sterian s-a apropiat de Vlad Moiescu, prietenul fostului lider PNL Călin Popescu Tăriceanu. După alegerile din 2008 s-a orientat către oamenii lui Traian Băsescu, dar și către ALDE, mai exact Daniel Chițoiu.
În 2013 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Transgaz, iar în 2017, brăileanul Mihai Tudose, ministrul Economiei pe atunci, l-a numit în funcția de director general și membru în CA pe brăileanul Ion Sterian. Și de atunci, Transgaz se învârte în jurul acestui domn care în trecut a mai fost prin CA-urile Hidroserv SA Cluj, Avioane SA Craiova și Administrația Porturilor Martime Constanța.
Conform graficului de mai jos, din 2017, de când Sterian conduce companie, datoriile societății au crescut de aproape șapte ori în șase ani.
Sursa: Lege5.ro