Rompetrol acceptă să plătească taxa de solidaritate! A dezvăluit și suma

Publicat: 28 feb. 2023, 19:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Rompetrol acceptă să plătească taxa de solidaritate! A dezvăluit și suma

Kazahii de la KazMunayGas, proprietarii Petromidia, spun că vor plăti taxa de solidaritate și așteaptă să vadă care va fi suma exactă. Deocamdată ei au făcut o estimare.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, estimează o contribuție de 124,6 milioane de dolari pentru taxa de solidaritate, reflectând-o în situațiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. ”În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare”, susțin reprezentanții companiei petroliere.

Această poziție vine după ce în urmă cu o lună s-a vorbit că șeful KazMunayGas, Magzum Mirzagaliev, ar fi negociat cu autoritățile de la București o eventuală neincludere a Rompetrol pe lista companiilor energetice obligate să plătească taxa de solidaritate.

Șeful KazMunayGas a efectuat o vizită de lucru în România, prilej cu care a vizitat rafinăria Petromidia deținută de KMG (compania de stat din Kazahstan), benzinării sub marca Rompetrol, și a mai avut o întâlnire cu conducerea subsidiarei KMG International, unde s-a discutat despre rezultatele operaționale și financiare pentru anul trecut.

În anii precedenți, conducerea KMG nu o răsfăța pe „fiica” românească cu cele mai mari vizite, și este evident că pentru cea de luna trecută a fost nevoie de un motiv mai greu decât vizitarea benzinăriilor.

Scopul călătoriei, susține publicația Ratal din Kazahstan, a fost acela de a negocia cu înalți oficiali români asupra consecințelor deciziei guvernului din decembrie de a sechestra o parte din profiturile companiilor energetice care își desfășoară activitatea în țară în favoarea statului. 

„Decizia nu este o noutate românească; în toamnă, liderii europeni au declarat că, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la petrol, gaze, benzină și motorină după izbucnirea războiului din Ucraina, companiile care furnizează energie consumatorilor din UE au obținut ”superprofituri” care trebuie împărțite la bugetele statelor în care le-au obținut. În cazul României, este vorba de o retragere de 60% din profitul net dacă acesta depășește cu 120% media veniturilor nete ale companiei între 2018 și 2021. În condițiile în care în 2020 și 2021 activele din România au generat pierderi de 198,6 milioane de dolari, respectiv 186,8 milioane de dolari pentru KMG, profitul de 161 milioane de dolari doar în primele 9 luni ale anului trecut (mai multe date reale nu au fost făcute publice încă) reprezintă o sumă atractivă pentru autoritățile fiscale românești”, a scris publicația amintită.

Jurnaliștii de la Ratel au spus că KMG International este cel mai mare contribuabil al României, iar prețul la care Kazahstanul furnizează petrol României este cel mai mic dintre toate destinațiile europene. 

În octombrie anul trecut, ministrul Energiei al României, Virgil-Daniel Popescu, a zburat la Astana, unde a cerut volume suplimentare de livrări de petrol la discuțiile de la Samruk-Kazyna.

În 2018 guvernul României a forțat crearea Fondului de Investiții Energetice Kazah-Român, care ar trebui să fie finanțat din KMGI. Era vorba despre investiții de 1 miliard de dolari pe 7 ani, care ar trebui cheltuiți pentru construcția și reconstrucția infrastructurii, în special, termocentrale și benzinării din România și regiunile în care activează Rompetrol. Pentru centrala în construcție au fost deja cheltuite 148 de milioane de dolari, după punerea în funcțiune va furniza energie electrică nu doar rafinăriei de petrol deținută de KMG, ci și rețelei electrice naționale a României.

Potrivit petrocouncil.kz, de la achiziționarea în 2007 a Grupului de companii Rompetrol (redenumit ulterior KMG International), KazMunayGas a injectat deja 6 miliarde de dolari în acesta în cadrul diferitelor programe (răscumpărare de acțiuni, reconstrucție, investiții etc.).

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.

Rezultate bune în 2022 pentru Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în 2022, o îmbunătățire a indicatorilor financiari, ca urmare a marjelor de rafinare europene mai mari comparativ cu anul 2021, susținute cu un nivel de producție în creștere.


„Rompetrol Rafinare a rămas, și în 2022, un factor de stabilitate național și regional, prin
impactul generat de produsele petroliere distribuite în România și în zona Mării Negre. Anul
precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic și cu o revizie generală efectuată în grafic și în deplină siguranță. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un
grad de utilizare ridicat și au susținut planurile operaționale proiectate, în cele mai bune
condiții de securitate în muncă și protecție a mediului”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, director general Rompetrol Rafinare.

Cifra de afaceri brută atinsă de Rompetrol Rafinare, în 2022, a fost de peste 6,5 miliarde de dolari, în creștere cu 42%, profitul operațional (EBITDA) a fost de circa 464 de milioane de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare pozitivă de 90,3 milioane de dolari.

În 2022, a existat o serie de factori care au avut impact asupra rezultatelor financiare
preliminare, cum ar fi sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, care au influențat oferta de materie primă din piață sau creșterea prețurilor la utilități, în special la gaze naturale și
energie electrică. Cu toate acestea, compania a luat toate măsurile necesare pentru adaptarea la condițiile de piață și a reușit, cu sprijinul KazMunayGas și a diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), să asigure un flux stabil de țiței pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrări neîntrerupte, în special pentru piața din România.

În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone. De asemenea, compania este un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 425 de milioane de dolari în trimestrul 4 al lui 2022, respectiv 1,56 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, cum ar fi: accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

OMV nu plătește taxa de solidaritate în România

Compania OMV Petrom se așteaptă să nu intre în scopul contribuției de solidaritate pentru anul fiscal 2022 pentru că are mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și farbicarea produselor din rafinarea petrolului.

O eventuală încadrare a OMV Petrom în categoria companiilor care ar fi trebuit să plătească taxa de solidaritate ar fi adus statului un venit de 1 miliard de euro. OMV Petrom nu datorează niciun cent din miliardul respectiv statului român, însă compania mamă, OMV, plătește statului austriac 90 milioane de euro.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Raportul financiar scrie negru pe alb că OMV Petrom nu datorează niciun ban statului

În ultimul raport financiar al OMV Petrom scrie negru pe alb că societatea nu datorează statului niciun ban în contul taxei de solidaritate

”În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție și/sau implementate.

Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri. Totodată, în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate măsuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.

Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanață urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, că atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Compania de stat Romgaz, concurentul OMV Petrom pe piața de producere a gazelor naturale și pe cea de producere a electricității, a declarat că va plăti taxa de solidaritate.