Departamentul de stat al SUA: Evaluarea „sindromului Havana” „în niciun caz” nu pune la îndoială simptomele
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că printre concluziile unei investigații extinse de informații s-a concluzionat că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil de afecțiunile „sindromului Havana” care „nu pun sub semnul întrebării” simptomele raportate de diplomații americani și ofițeri de informații din întreaga lume.
Sindromul misterios, raportat pentru prima dată de oficialii americani în capitala cubaneză Havana în 2016, i-a afectat pe diplomați, ofițeri de informații și alți membri ai personalului american din întreaga lume, potrivit Reuters.
Investigarea sindromului Havana nu pune sub „semnul întrebării” simptomele ce au inclus greață, pierderi de memorie și amețeli
Simptomele au inclus migrene, greață, pierderi de memorie și amețeli.
Aproximativ 1.500 de cazuri au fost raportate până acum de la agenții și departamente din guvernul SUA, inclusiv unele din acest an.
Evaluarea U.S. Intelligence Community nu a găsit nicio dovadă credibilă că un adversar american avea o armă sau un dispozitiv capabil să provoace simptome în concordanță cu sindromul.
Cum ar putea sindromul „Havana” să blocheze activitatea guvernului SUA
O parte dintre angajații Departamentului de Stat al SUA se plâng de faptul că nu primesc suficiente informații din partea conducerii, inclusiv în legătură cu abordarea indecisă a secretarului de stat Tony Blinken, care nu a avut până acum o întâlnire cu niciunul dintre diplomații depistați cu „sindromul Havana”. Deși în urmă cu puțin timp promitea că va face din această situație o prioritate, acesta a atras critici.