Un bolnav psihic a murit după ce a fost bătut cu bestialitate de un infirmier beat
Tratamentul inuman la care au fost supuși unii dintre pacienții internați la Centrul de recuperare neuropsihică din localitatea Călineşti, Prahova, a ieșit la iveală în data de 5 august 2021 când unul dintre bolnavi a murit.
Pacienții internați în Centrul de recuperare neuropsihică din localitatea Călineşti, județul Prahova, au fost bătuți, umiliți, iar unul dintre ei chiar lăsat să agonizeze până la deces fără ca supraveghetorii să solicite ajutor medical.
Singurul angajat al centrului găsit vinovat a fost un infirmier, deși căminul unde sunt găzduiți bolnavi psihic se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.
Lăsat să agonizeze 4 zile pe patul de spital
Tratamentul inuman la care au fost supuși unii dintre pacienții internați la Centrul de recuperare neuropsihică din localitatea Călineşti a ieșit la iveală în data de 5 august 2021 când unul dintre bolnavi a murit. Patru zile a agonizat pe patul din cămin fără ca vreun supraveghetor să cheme ajutor medical. În cele din urmă pacientul și-a dat ultima suflare, răpus de o insuficiență cardio-respiratorie provocată de ”focare de fractură”.
Victima (61 de ani) suferea de afecțiuni psihice grave („tulburare de personalitate polimorfă pe fond etilic cu fenomene deteriorative şi decompensări frecvente”) și era internat la centrul de la Călinești din toamna anului 2009 împreună cu fratele său, și el bolnav. Era unul dintre pacienții vechi ai centrului și avea un comportament special determinat de boala de care suferea.
În seara zilei de 1 august 2021, în tura de seară trebuia să intre infirmierul Dorian Ștefan Cordonaș. Programul acestuia începea la orele 19.00, doar că infirmierul a ajuns la serviciu mai târziu cu trei ore, în jurul orelor 22.00. Era băut bine, vărsându-și năduful pe cei 28 de bolnavi din pavilionul C pe care ar fi trebuit să-i supravegheze peste noapte. Fără nicio justificare i-a scos pe toți în curte, iar pe doi dintre ei i-a bătut. I-a lovit cap în cap, i-a pălmuit până ce unul dintre pacienți a căzut pe bancă, apoi s-a prăbușit la pământ unde a fost bătut cu bestialitate cu piciorul în spate.
După acest incident, bărbatul căzut a fost ajutat de o altă infirmieră să ajungă în salon. Nu s-a mai ridicat din pat până în data de 4 august, când a revenit din concediu medicul căminului. Acesta a realizat starea gravă în care se afla bărbatul și a cerut imediat ajutorul unei ambulanțe pentru a-l transporta la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.
Concluziile medicilor de la Județean au fost: „fractură arcuri costale stg. C7 şi C8 şi fractură diafiză proximală humerală stânga; schizofrenie”, fiindu-i imobilizat membrul superior stâng. S-a apreciat că nu necesită internarea, fiindu-i prescris tratament medicamentos.
A doua zi dimineață, pe 05.08.2021, în jurul orei 06:00, personalul medical din cadrul centrului de la Călinești a constatat că beneficiarul prezenta deficiențe ale tensiunii arteriale şi puls neregulat, starea generală alterându-i-se brusc, iar în jurul orei 06.50 nu mai avea funcţii vitale. Abia atunci a fost chemată poliția.
S-a încercat mușamalizarea
Într-o primă fază angajații centrului a încercat să inducă ideea că pacientul care tocmai murise fusese implicat într-un scandal cu un alt beneficiar, chiar fratele său. Ancheta avea să arate cu totul altceva. Bărbatul fusese bătut cu bestialitate, iar rănile provocate de loviturile brutale primite în spate, dar și ajutorul medical primit extrem de târziu, i-au grăbit moartea.
Infirmierul a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte, fiind condamnat în primă instanță de Tribunalul Prahova la 6 ani şi 4 luni de închisoare și la plata unor daune morale în valoare de 50.000 de lei.
Această sentință a fost apelată de toate părțile, de procuror, de infirmier, dar și de rudele nemulțumite de valoarea daunelor acceptate de judecători.
Curtea de Apel Ploiești a decis, pe 28 februarie 2023, rejudecarea dosarului întrucât încadrarea juridică a faptelor a fost făcută greșit de prima instanță.
Pe de altă parte, instanța a remarcat faptul că nu doar infirmierul poartă întreaga vină, având în vedere că aceasta a fost dusă la spital la patru zile de la incident, în condițiile în care și alți angajați știau despre starea bărbatului și nu au luat măsuri.
”S-a apreciat că un aspect relevant este şi acela că intervenţia medicală asupra victimei a avut loc cu o întârziere de câteva zile de la data agresiunii, aspect care deşi nu întrerupe raportul de cauzalitate şi nu absolvă pe inculpat de răspundere, conţine totuşi un element de culpă şi în sarcina spitalului şi a centrului în care era internat, o diligentă sporită din partea acestora putând teoretic şi verosimil să conducă la recuperarea victimei (ţinând cont de zona anatomică lezată, existenta persoanelor care aveau cunoştinţa de agresiune, responsabilităţile legale ale personalului)”, se arată în motivarea instanței.
Dosarul infirmierului se va întoarce la Tribunalul Prahova pentru rejudecare, scrie ziare.com