Cum se folosește cardul de energie pentru plata lemnelor de foc
Cardurile de energie au ajuns la beneficiari, iar primele plății au fost efectuate deja. Pe lângă plata facturilor la enegia electrică sau termică, ele pot fi folosite și pentru achziționarea lemnelor de foc.
Cei care vor să folosească cardul de energie pentru plata lemnelor trebuie să știe că pot încasa în numerar la oficiile poștale sumele plătite pentru procurarea lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023. Iată care sunt documentele justificative, potrivit legislației în vigoare, de care este nevoie:
– cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal
– actul de identitate al beneficiarului de sprijin
– documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale etc.
– în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reședință decât cel/cea care este inscripționat/inscripționată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.
În baza documentelor menționate, la oficiul poștal se emite un mandat poștal cu achitare în numerar către beneficiarul de sprijin, în limita soldului existent pe cardul de energie.
La decontarea sumelor reprezentând contravaloarea materialului lemnos, achiziționat începând cu luna august 2022, Compania Națională Poșta Română S.A. va putea să interogheze baza de date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru validarea furnizorului de material lemnos.
Citeste si Cum se plătește cu cardul de energie, dacă factura este pe alt nume. Probleme legate de adresă
Furnizorii de lemne pentru foc care, pentru decontare prin orice modalitate: numerar, transfer bancar, cec și alte instrumente de plată, utilizează sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie pentru sezonul rece 2022-2023 finanțat din fonduri externe nerambursabile răspund pentru realitatea cheltuielilor efectuate și a prețurilor practicate, fiind obligați să evidențieze distinct sumele care au fost achitate în numerar de către beneficiari.
Utilizarea de documente justificative pentru decontarea prin orice modalitate a contravalorii materialului lemnos care nu sunt conforme cu realitatea de către beneficiari și de către furnizori sau neorganizarea evidenței contabile pentru a asigura evidența materialului lemnos valorificat atrage după sine răspunderea civilă și penală.
Citeste si Card energie – butanul, cărbunele și brichetele, pe lista materialelor de încălzire subvenționate
Furnizorii de material lemnos au obligația de a pune la dispoziția autorității de management/organismelor intermediare/autorității de audit/ organelor de control abilitate de lege documentele justificative solicitate în termen de 5 zile de la data solicitării în scris.
Ajutorul de acordă în două tranșe de 700 lei (prin mandat poștal) pentru plata serviciilor de electricitate, gaz, energie termică în sistem de termoficare, butelie, lemne de foc, păcură, peleți și lemne de încălzire.
Citește și Card energie. Ce se întâmplă dacă este decedată persoana pe numele căreia a fost emisă factura