CSAT: „Guvernul României și al Ucrainei trebuie să clarifice dacă sunt lucrări de întreținere sau de adâncire a Canalului Bâstroe”
Autoritățile statului român susțin că au fost luate prin surprindere de faptul că Ucraina adâncește Canalul Bâstroe, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) evaluează situația și după aceea va avea o poziție oficială.
Ucraina a confirmat, pe 19 februarie 2023, că adâncimea canalului Bâstroe a ajuns la 6,5 m
Pe 10 februarie 2023, PUTEREA dezvăluia în premieră că Ucraina sfidează Uniunea Europeană și adâncește canalul Bâstroe fără acordul României (https://www.puterea.ro/scandal-urias-ucraina-sfideaza-uniunea-europeana-si-adanceste-canalul-bastroe-fara-acordul-romaniei-exclusiv/).
Ulterior anumiți politicieni de la noi au început să-și dea cu părerea, dar nimic concret. Concret a fost faptul că tot PUTEREA a semnalat pe 15 februarie 2023 că Uniunea Europeană cere acordul României pentru adâncirea de către Ucraina a canalului Bâstroe (https://www.puterea.ro/bomba-ue-cere-acordul-romaniei-pentru-adancirea-de-catre-ucraina-a-canalelor-chilia-si-bastroe-exclusiv/).
După această dezvăluire a început o uriașă dispută în spațiul public de comentarii și declarații care mai de care mai pompoase, dar nimic concret din partea Guvernului și a ministerelor implicate vizate direct de acest scandal. Singurul lucru concret a fost că pe 19 februarie 2023, Ministerul Infrastructurii din Ucraina anunță că adâncimea canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 metri la 6,5 metri și astfel navele de mare tonaj pot naviga în condiții de siguranță (vezi FOTO).
Analiza CSAT, după evaluarea Guvernului României
În urma acestor reacții contradictorii, PUTEREA a solicitat CSAT să precizeze ”La ce dată a fost informat CSAT de faptul că Ucraina a început lucrările de adâncire a canalului Bâstroe și de către cine, adică ce instituții ale statul român au făcut informări în acest sens?”.
Răspunsul CSAT transmis pe 2 martie 2023 a fost oarecum unul surprinzător care lasă loc la o mulțime de speculații și interpretări. ”Guvernul României urmează să clarifice împreună cu Guvernul Ucrainei, prin instituțiile cu responsabilități tehnice în domeniu, dacă lucrările care se execută la canalul Bâstroe sunt unele de întreținere sau de adâncire a navigabilului. O posibilă supunere spre analiză CSAT ar putea fi făcută doar după parcurgerea acestei etape și o evaluare a situației din perspectiva strictă a atribuțiilor consfințite în Constituția României și Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, a precizat CSAT pentru PUTEREA (Vezi documentul în facsimil).
Practic, deocamdată, CSAT nu a luat nicio decizie în acest sens pentru că nu știe ”dacă lucrările care se execută la canalul Bâstroe sunt unele de întreținere sau de adâncire a navigabilului”, dar, totuși, pe 19 februarie 2023, autoritățile din Ucraina au anunțat că au adâncit canalul de la 3,9 m la 6,5 m.