Infecțiile dentare pot declanșa puseuri de poliartrită reumatoidă
Unele bacterii implicate în apariția parodontitei ar putea favoriza declanșarea unei crize în cazul pacienților suferinzi de poliartrită reumatoidă.
În esență, poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică a articulațiilor. Această boală afectează femeile de două ori mai mult comparativ cu bărbații și survine în special în jurul vârstei de 45 de ani.
Poliartrita reumatoidă evoluează în puseuri: în timpul crizelor, bolnavii acuză dureri severe ale articulațiilor, mai ales ale mâinilor, degetelor și încheieturilor. Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună: sistemul imunitar al pacientului dezvoltă proprii anticorpi care distrug progresiv țesuturile articulare.Totuși, au fost identificate și alte elemente care facilitează apariția bolii, cum sunt factorii de mediu, dar și fumatul.
Potrivit INSERM, inclusiv unii agenți infecțioși ar putea juca un rol în dezvoltarea și evoluția poliartritei reumatoide, fără a exista, până acum, un studiu care să valideze 100% această ipoteză.
Legătură între bacterii
Dar un recent studiu, realizat de Rice University din SUA, indică o posibilă legătură între unele bacterii implicate în dezvoltarea parodontitei și puseurile de poliartrită reumatoidă.
Cercetătorii americani au constatat că, puțin timp înainte de declanșarea unei crize de poliartrită reumatoidă, se pot observa germenii legați de o boală gingivală în sângele pacienților care au fost incluși în studiu.
Această observație este un motiv în plus pentru protejarea sănătății danturii și a gingiilor, mai ales dacă suferiți de poliartrită reumatoidă. Pentru aceasta trebuie respectată igiena buco-dentară, evitat fumatul, precum și consultarea periodică a medicului dentist.