O premieră în tratamentul endometriozei
Primul tratament din ultimii 40 de ani destinat persoanelor diagnosticate cu endometrioză este studiat de cercetătorii de la universitățile din Edinburgh, Aberdeen și Birmingham, transmite DPA/PA Media și Agerpres.
Este vorba despre dicloracetat – folosit inițial pentru tratarea tulburărilor metabolice rare la copii – cu scopul de a ține sub control durerea resimțită de pacientele diagnosticate cu endometrioză.
O sută de femei cu această boală vor fi invitate să participe la studiul clinic, din care jumătate vor primi acest medicament și cealaltă jumătate, placebo.
Endometrioza este o boală cronică, depistată în cazul femeilor cu vârste între 18 și 50 de ani. Boala poate provoca infertilitate și este asociată cu dureri severe, mai ales în perioadele menstruale.
Cercetări anterioare au constatat că celulele din peretele pelvin al femeilor cu endometrioză produc cantităţi mai mari de lactat.
Atunci când celulele endometriale au fost tratate cu dicloracetat, secreția de lactat a scăzut până la niveluri normale, iar dimensiunea leziunilor endometriale s-a redus.
Endometrioza include mai multe semne și simptome: durere la menstruație, durere pelvină, lombară, abdominală, durere la micțiune, menstruație abundentă, oboseală, diaree/constipație, balonare etc.
Principala complicație a endometriozei este infertilitatea. Între 30 și 50% dintre femeile cu endometrioză au dificultăți în a avea o sarcină.
Risc mai mare de endometrioză au femeile care nu au născut, cu prima menstruație la o vârstă mică, cu menopauză tardivă, menstruații prelungite și abundente, nivel crescut de estrogen, indice de masă corporală scăzut, antecedente familiale (mamă, soră, mătușă) etc.