Euroins România arată că nu se află în niciun fel de dificultate financiară
Speculațiile din spațiul public din ultimul timp, provocate de declarațiile politice cum că există riscul ca o nouă societate de asigurări să intre în insolvență, au luat în vizor Euroins România. Dar, cel puțin conform datelor prezentate de companie, nu există acest risc.
Compania a transmis un comunicat în care își prezintă cifrele financiare legate de cerințele legale de capital. Еurohold Bulgaria AD, proprietarul Euroins Insurance Group AD (EIG), anunță că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.
În 2022, Euroins România a achitat despăgubiri pentru 160.000 de dosare de daună pentru accidente produse în România și în străinătate, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei.
Euroins România are acorduri de plată directă cu peste 1.000 de service-uri auto din România, cărora termenul mediu de plată este între 5 și 10 zile, mult mai rapid decât obligația legală de plată în 30 de zile.
Aproape 80% dintre acțiunile în instanță în care este implicată societatea Euroins România sunt îndreptate împotriva unui număr foarte mic de service-uri și clienți ai acestora, și toate au ca obiect de litigiu operațiuni de reparații facturate la valori de peste 3 ori peste prețurile medii de piață.
“Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România. Este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâți să contribuie la stabilitatea pieței asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ținta speculațiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat și continuă să afecteze pe toți și mai ales pe cetățeni. Suntem încrezători că autoritățile statului român au capacitatea de a discerne și analiza toate acțiunile întreprinse de compania noastră încă de la intrarea pe piața românească în 2007 pentru a întări și consolida Euroins”, a declarat Kiril Boshov, președintele Consiliului Director al Eurohold, acționarul Euroins Romania SA.
Audit în desfășurare de la EIOPA
În 2022, Euroins România a plătit peste 300 de milioane de lei reprezentând impozite și contribuții către diferite autorități și instituții, inclusiv aproape 70 de milioane de lei reprezentând finanțare (contribuție specială) acordată FGA pentru acoperirea pagubelor cauzate de falimentul City Insurance.
Euroins România a semnat recent un nou acord de reasigurare cu EIG Re EAD, un reasigurător cu 20 de ani de experiență care face parte din EIG Group, ceea ce reprezintă o măsură comună pentru toate marile grupuri de asigurări, dintre care unele operează și pe piața românească. EIG RE face parte, de asemenea, din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro și active de 2 miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).
În ceea ce privește auditurile în curs de desfășurare pentru activitatea de reasigurare a Euroins România, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acționarii (BERD și Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii actuariale din lume pentru a efectua un audit independent al activității de reasigurare.