Efectul schimbărilor climatice: În sud, fermierii irigă, iar la munte ninge
Schimbările climatice se fac simțite tot mai mult în România și dau peste cap tot ceea ce știam despre agricultura clasică. Acum, mai devreme ca niciodată, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a dat start campaniei de irigat în județul Olt, la cererea agricultorilor. În același timp, la munte sunt așteptate ninsori, în weekend.
Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare anunță că, în data de 9 martie 2023, a început campania de irigat în județul Olt, până la această dată fiind irigate culturi de grâu, rapiță, orz și lucernă. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajărilor de irigații Dăbuleni Potelu Corabia, care administrează o suprafață de 10.928 ha și Sadova Corabia, cu o suprafață administrată de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grâu, 343 de hectare de rapiță, 980 de hectare de lucernă și 350 de hectare de orz.
”Sistemul de irigații este într-o continuă refacere și avem lucrări la nivelul întregii țări în desfășurare, tocmai pentru a pune la punct acest sector fără de care nu se va mai putea face performanță în viitor, ținând seama de schimbările climatice care își fac din ce în ce mai mult simțită prezența în România”,a declarat ministrul Petre DAEA.
Introducerea apei pe canalele de aducțiune ce asigură necesarul de apă pentru irigații se realizează pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi ferme, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere, informează Ministerul Agriculturii. Pe măsură ce se vor primi noi solicitări de apă de la beneficiarii cu care ANIF are încheiate contracte de irigații sau se vor încheia noi contracte, Agenția va continua să pună în funcțiune noi aducțiuni. Din solicitările transmise, până la finalul lunii martie, campania va fi extinsă în alte cinci județe.
Vremea la extreme
Poate totuși fermieri din Olt vor avea noroc și de ceva ploi în acest weekend, după cum anunță meteorologii. Ploi însemnate (avertizare de cod galben) sunt așteptate pentru județele Sibiu, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Alba şi Hunedoara.
De asemenea, pentru Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte.
În același timp, la munte vor fi rafale de 70-80 km/h, în timp ce pe creste vor depăși 90- 110 km/h, iar treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol.
Citeste si Daea, dezamăgit de prețurile de la târgul din curtea MADR: Numai scumpături (foto)