Alimente bogate în vitamina A, pentru sănătatea ochilor
Alimentele cu proprietății antioxidante, bogate în vitaminele A, C, E și zinc, sunt benefice pentru sănătatea ochilor. Iată principalele surse naturale pentru aceste vitamine. Vă prezentăm o listă cu alimente bogate în vitamina A.
Specialiștii subliniază că alimentele care conțin vitamina A sunt esențiale pentru buna funcționare a retinei. Deoarece în această membrană, vitamina A se transformă în substanțe (rodopsina și iodopsina) care joacă un rol cheie în transformarea luminii în impulsuri nervoase care trimit semnalul vizual la creier.
Alimente bogate în vitamina A
Cele mai bune surse naturale de vitamina A sunt legumele de culoare verde închis sau galbene. Adică: morcovi, spanac, pătrunjel proaspăt, broccoli, dovleac, castraveți cu coajă, cartofi dulci, ardei gras roșu, mazăre, roșii, pepene galben, caise, mango, papaia, prune, portocale.
Printre sursele naturale vitamina A se numără și laptele de vacă, ouăle, untul, brânza. De asemenea, se găsește în ficatul de vită și vițel.
Vitaminele C și E, datorită proprietăților lor valoroase de antioxidanți, sunt de asemenea extrem de importante pentru o vedere bună. Studiile științifice arată că vitamina C reduce riscul de dezvoltare a cataractelor și permite, totodată, încetinirea progresiei degenerescenței maculare (DMLA) și a pierderii acuității vizuale.
Alimente bogate în vitamina C
Alimente bogate în vitamina C sunt: măceșele, ardeii iuți, citricele, căpșunele, ardeiul gras galben, pătrunjelul, kiwi, coacăzele negre.
La rândul ei, vitamina E contribuie la absorbția vitaminei A. Vitamina E o putem lua din avocado, alune de pădure, migdale, semințe de floarea soarelui, germeni de grâu.
Esențial pentru sănătatea ochilor este și zincul, care este implicat în transportarea vitamine A de la ficat la retină pentru a produce melanină, un pigment protector pentru ochi. Surse bogate în zinc sunt: fructele de mare, organele, nucile, brânzeturile, carnea.
Pentru protecția ochilor se recomandă alimentele bogate în luteină și zeaxantină, pigmenți cu proprietăți antioxidante, pe care le găsim în varză, spanac, broccoli, mazăre, dovleac, ouă. Aceste alimente, pe lângă că neutralizează radicalii liberi care afectează retina, ajută la filtrarea luminii albastre emisă de razele ultraviolete, care agresează fotoreceptorii ochiului.
Unele studii arată că sindromul de ochi uscat este consecința unei carențe de omega-3. Pentru a combate acest sindrom se recomandă să mâncăm pește: somon, macrou, hering, sardine.
Citește și Au dispărut 3.000 de medicamente generice. Au rămas doar cele scumpe