Ministrul Mediului, Barna Tanczos, toacă 350.000 de euro pentru… încălcarea Constituției
Ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, continuă să-și bată joc de administrarea pădurilor României și recent a scos la licitație, atenție, modificarea unei legi organice prin încălcarea Constituției.
Grup de lucru pe lângă Constituție
Cu două zile înainte de Crăciun, adică pe 23 decembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, condus de senatorul UDMR, Barna Tanczos, a scos la licitație proiectul de elaborare a noului Cod Silvic, asumat și finanțat prin PNRR. Valoarea acestui proiect surpriză denumit ”Studii pentru proiectul noului Cod silvic și a modelului de structurare a legislației silvice subsecvente” este estimată la 1.691.650 lei, adică aproape 350.000 de euro. În anunțul de pe SEAP se stipulează că se va constitui un grup de lucru care, atenție, va elabora nu doar Codul Silvic, ci și o serie de legi și ordonanțe de urgență sau hotărâri de Guvern, printre care:
· HG 1076 /2009 Regulamentul de pază al pădurilor
· OUG 85/2006 privind stabilirea modalităților de evaluare a pagubelor produse vegetației forestiere din păduri și din afara acestora
· Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice
· HG 743/2015 privind funcționarea Gărzilor forestiere
· HG 229 / 2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor.
Proiectul a fost adjudecat de trei instituții: Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și INCDS „Marin Drăcea”, iar ”în cadrul proiectului vor avea loc consultări cu toți factorii interesați”.
Manevra ieftină a lui Barna Tanczos de compromiterea învățământului și cercetării silvice
Numai că acest proiect finanțat prin PNRR de modificare a unei legii organice care este Codul silvic, dar și a altor acte legislative adoptate de Guvern sau Parlament este contrar prevederilor legale, mai exact a Constituției României. Articolul 74 din Constituția României prevede că ”Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.
Ca atare, cele trei entități desemnate de Ministerul Mediului să formeze grupul de lucru format va ”elabora nu doar Codul Silvic, ci și o serie de legi și ordonanțe de urgență sau hotărâri de Guvern”, substituindu-se Guvernului și Parlamentului.
”Practic, prin această manevră, ministrul Barna Tanczos vrea să-și să dea niște bani celor trei entități, știind foarte bine că acest proiect de lege va pica încă de la prima ședință a comisiile de specialitate din Parlament pentru simplul fapt că nu se respectă nici cele mai elementare proceduri legislative. Acest proiect lansat de Barna Tanczos este o bătaie de joc la adresa Parlamentului prin care se urmărește distrugerea silviculturii românești și, în același timp, compromiterea învățământului silvic și a cercetării românești”, a precizat pentru PUTEREA un membru marcant al Academiei Române.
Astfel, ca să mascheze mascarada acestui proiect, ministrul Barna Tanczos organizează, azi, la Brașov, vezi Doamne, o întânire dezbatere privind modificarea Codului silvic. De fapt, este doar o modalitate prin care ministrul UDMR al Mediului își bate joc de silvicultura românească și cel mai clar exemplu este ceea ce a făcut cu sistemul Sumal.