Vesti bune pentru cei care visează la o mașină nouă
Programele „Rabla clasic” și „Rabla plus” vor începe pe 24 martie, a anunțat recent Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Bugetul celor două programe va fi mai mare față de cel de anul trecut. Este vorba despre o sumă total de 1,5 miliarde de lei.
Programul Rabla Local
Cei care au mașini vechi vor putea accesa și un al treilea program numit „Programul Rabla local”. Acesta este implementat în colaborare cu primăriile. Astfel, pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani, care va fi casată și va fi predată pentru reciclare, un cetățean va primi 3.000 lei. Suma de 2.400 de lei va fi acordată de Ministerul Mediului și 600 de lei din bugetul local. Fiecare persoană care beneficiază de program trebuie să își ia un angajament. Conform acestuia se obligă că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară, în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
“În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program după ce se finalizează lista acestor unități administrativ-teritoriale și se semnează electronic contractele de finanțare, se va deschide aplicația pentru cetățeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale. Adică, 2.400 de lei se vor plăti din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 de lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani. Mașina va fi casată și va fi predată pentru reciclare”, s-a anunțat la finalul ședinței de Guvern.
Prime de casare mărite la Programul Rabla
De asemenea, potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prima de casare a fost mărită la 7.000 de lei, iar dacă un beneficiar aduce la casare două mașini, va primi o compensație în valoare de 10.000 de lei.
Ministerul Mediului spune că documentația este pregătită, urmează ghidurile de finanțare. Acum sunt eligibile două tichete Rabla, astfel că valoarea finanțată este mai mare. Astfel, suma pe care beneficiarul trebuie să o plătească este mai mică. Se continuă și programul Rabla Plus de anul trecut pe partea de motociclete și scutere electrice.
De asemenea, este luată în calcul lansarea unui al patrulea program de casare, ‘Rabla pentru Flote’, care să încurajeze achiziția de autovehicule electrice noi pentru operatorii economici care dețin flote de mașini.
Potrivit ministerului de resort, un alt program nou ce va fi lansat în acest an se referă la microbuzele electrice și este destinat unităților de învățământ.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) promite că toate procedurile se vor mișca mult mai eficient decât anii trecuți, când au existat unele blocaje.
În primăvara trecută erau 63.000 de cereri de finanțare și s-a creat un blocaj. Această situație a fost rezolvată pe parcursul anului trecut. Cei care au depus cereri pe programele AFM, urmează să primească o notificare.
Citește și: Rabla 2023. Prima de casare pentru hârburi va crește cu 15% anul acesta