Legea plafonării RCA zace de un an uitată în Parlament
În timp se înghesuie să dea soluții la televizor referitor la plafonarea valorii polițelor RCA, politicienii par să fi uitat că o lege pe această temă stă, de un an, abandonată în Camera Deputaților. Fără a fi intrat nici măcar în atenția vreunei comisii.
La scurt timp după falimentul celei mai mari companii de asigurare din piața românească – City Insurance, pe 15 noiembrie 2021, un grup de 15 senatori și deputați liberali și UDMR depunea un proiect de lege.
Se dorea modificarea legislației asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor iar obiectivul principal era plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de ASF.
„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile și obligatorii iar în acest context eratic social și economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecție acestor categorii de cetățeni.
Companiile de asigurare de pe piața de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult, creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil, ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”, se arată în expunerea de motive.
Se mai propunea mărirea amenzilor acordate asigurătorilor în culpă de la 50.000 de lei la 500.000 de lei.
Adoptare forțată la Senat
Pe 11 aprilie 2022, inițiativa a fost adoptată la Senat nu pentru că aleșii ar fi înțeles utilitatea, ci tacit, prin depășirea termenului.
Ajunsă la Camera Deputaților, nu este considerată o urgență astfel încât pe 3 aprilie 2022 se respinge procedura de urgență solicitată. Inițiativa a fost înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbatere și la stadiul acesta a rămas.
S-a trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru transporturi şi infrastructură și pentru avizare la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.
Nu a existat nicio dezbatere sau avizare în aproape un an.
„Le voi cere colegilor să urgentăm procedura pentru că, evident, este o lege mai mult decât necesară. Dacă sunt necesare modificări, modificăm după ce le dezbatem, dar trebuie să supunem votului cât mai repede această inițiativă”, susține deputatul Onuț Atanasiu (PNL), unul dintre coinițiatori.
Propunerea prezintă „dezechilibre majore”
Pe când inițiativa era la Senat, Consiliul Concurenței se pronunța negativ referitor la plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de ASF.
„În cazul pieței asigurărilor auto obligatorii, situația care a generat creșterea primelor de asigurare a fost declanșată de retragerea autorizației de funcționare a societății City Insurance și inițierea procedurilor privind falimentul acesteia. Clienții uzuali ai societății au fost nevoiți să se reorienteze spre alte companii de asigurare din piață însă, pentru acestea, odată cu majorarea numărului de clienți, crește și nivelul de expunere asupra riscurilor inerente acoperirii daunelor rezultate din contractele încheiate.
O eventuală plafonare a primelor de asigurare nu ar rezolva problemele existente pe piață ci doar le-ar intensifica. Considerăm că propunerea legislativă în sensul plafonării tarifelor polițelor RCA la nivelul tarifelor de referință publicate de ASF ar urma să genereze dezechilibre majore pe piața de asigurări”, motiva Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Printr-un punct de vedere asemănător, și Guvernul transmitea Senatului pe 17 ianuarie 2022 că „nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”.
Reacția președintelui Camerei Deputaților
Subiectul prețului mare pe care îl au polițele de asigurare a ajuns și în atenția preşedintelui Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu.
„Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre majorarea preţurilor la poliţelor RCA.
Cât privește audierea conducerii ASF în Parlament, liderul social – democrat a anunțat că un vicepreşedinte ASF i-a cerut o audienţă, în timp ce preşedintele ASF a cerut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.
„Repet, a mai existat această tendinţă, odată, şi eu ştiu că Guvernul României a reacţionat în timp real. Sunt ferm convins că cei de la ASF, împreună cu Guvernul României, vor lua decizia cea mai bună. Dacă este o decizie prin OUG, va veni în Parlament”, a spus Ciolacu. Cât privește inițiativa aflată deja pe circuitul Camerei Deputaților, niciun cuvânt.
„ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată de timp. Vom vedea exact care va fi soluția concretă. Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizie”, a declarat și Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
ASF nu trebuie să reinventeze plafonarea ce există deja. În varianta adoptată de Senat, se arată că „asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăși valoarea tarifului de referință stabilit de ASF”.
Rămâne doar ca legea din Camera Deputaților să fie dezbătută și votată.