Euroins va da în judecată asociația transportatorilor COTAR
Compania de asigurare Euroins a anunțat că va da în judecată Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) pentru „dezinformează” în ceea ce privește situația financiară a asiguratorului. Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, replică: „Să vedem dacă mai sunt pe piață până la sfârșitul procesului.”
COTAR a publicat ieri un comunicat pentru care susține că firma de asigurări Euroins nu are bani în conturi și păgubiții care au câștigat procesele în instanță nu-și pot recupera sumele cuvenite. De altfel, COTAR a declarat în repetate rânduri că Euroins se află într-o situație dificilă financiar, iar ASF nu ia măsurile necesare.
Într-un drept la replică, Euroins arată că:
„Ca urmare a derapajelor publice ale Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), care dezinformează, calomniază, defăimează și propagă panică în rândul populației, Euroins România cere public presei să nu se bazeze pe știrile false difuzate în mod regulat de această entitate.
Euroins România plătește zilnic, în medie, daune de aproximativ 7 milioane de lei, iar conturile noastre bancare sunt perfect capabile să mențină acest ritm.
Compania va deschide o acțiune în justiție împotriva acestei asociații pentru dezinformare, calomnie, defăimare și instigare împotriva Euroins România.
COTAR mai menționează ca aceste informații false provin din surse interne, cu alte cuvinte angajați neloiali. Indiferent de metodologia lipsită de etică utilizată pentru a colecta informații false, îi sfătuim să verifice calitatea surselor lor.
Euroins a încercat în repetate rânduri, dar fără succes, să aducă atât COTAR, cât și instituțiile interesate de soarta asigurărilor din Romania, inclusiv UNSAR, la masa dialogului pentru a identifica împreună cu autoritățile române calea de urmat în vederea restabilirii unui context funcțional.”
Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, a reacționat la replica COTAR și a arătat că nu se teme de procese. „Ne-a mai dat și a pierdut. Să vedem dacă mai sunt pe piață până la sfârșitul procesului. Ar trebui întrebați public dacă au provizioanele create conform legii pentru toate procesele din instanță la valoarea litigiilor. Și dacă au, să ne spună public la ce bancă românească au cont creat numai pentru litigiile RCA/daune materiale, conform legii”, a declarat Vasile Ștefănescu, care a adăugat că nu se știe dacă Euroins va mai fi pe piață până la sfârșitul procesului.
Totodată, Euroins a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului prin care cere modificări în Legea asigurărilor și investigarea cauzelor reale care au dus la falimentele din industria asigurărilor din ultimii ani.
„Euroins România cere în mod public Președintelui Camerei Deputaților, Dl. Marcel Ciolacu, și Președintelui interimar al Senatului, Dna. Alina Gorghiu, să solicite, prin natura prerogativelor pe care le deține, următoarele:
Ca Parlamentul României să pună de urgență pe agenda de lucru Legea asigurărilor 132/2017, pentru corectarea disfuncționalităților și a deficiențelor, care influențează direct viața cetățenilor. Introducerea prețurilor de referință pe piața reparațiilor auto ar contribui decisiv la calcularea primelor RCA în limite rezonabile.
Ca membrii Parlamentului României să-și manifeste sprijinul față de stabilitatea industriei asigurărilor și să creeze cadrul necesar de dialog pentru o adevărată consultare publică, prin care să se aducă îmbunătățiri legislației asigurărilor, cu sprijinul autorității de reglementare.
Ca încercarea evidentă a COTAR de a destabiliza piața asigurărilor să fie investigată de către Consiliul Concurenței. Subliniem că diseminarea repetată de minciuni în mass-media și în spațiul public afectează reputația și imaginea Euroins Romania, și aruncă o umbră de îndoială asupra întregii industrii de asigurări și a autorității de reglementare a pieței. Este inadmisibil faptul că reprezentanții acestei asociații s-au erijat și continuă să o facă prin diverse metode de manipulare și autoproclamare într-un apărător al industriei de asigurări fără a veni cu soluții, ci doar proferând amenințări împotriva oricărei entități pe care ajung să o atace, acționând complet iresponsabil față de nevoile reale ale populației de a primi protecția unei piețe de asigurări robuste, mature, funcționale si la nivel european.
Ca instituțiile abilitate să investigheze cauzele reale care au dus la falimentul a trei jucători de pe piața asigurărilor din România în ultimii șase ani, pentru a elimina orice suspiciune nefondată și ireală care planează în momentul acesta asupra celorlalte companii de asigurări, conducând prin alăturare cu rea-credință la dezinformarea populației, în încercarea de a decredibiliza compania Euroins România, membră a grupului Eurohold. Întreaga echipa de conducere și acționariatul Eurohold au încredere în puterea Parlamentului României de a ajuta cetățenii. Conducerea Euroins România își exprimă disponibilitatea pentru orice solicitare venită din partea instituției de reglementare și/sau a altor instituții abilitate care vizează clarificarea tuturor aspectelor activității de asigurare.”
Recent, ASF a derulat un control de solvabilitate la Euroins România, dar nu a anunțat încă rezultatele controlului.